El creixement econòmic s’alenteix a la vegueria Penedès

0
799
Vista general de Vilafranca (foto: Gemma Sánchez - ACN).

L’informe de conjuntura econòmica encarregat per la FEGP corresponent a la primera meitat de 2019 indica que les tres comarques del Penedès històric moderen el seu creixement. Ara bé, els sectors que van a l’alça o a la baixa són completament diferents els de l’Alt Penedès, dels del Baix Penedès i dels del Garraf. Així, si a l’Alt i Baix Penedès la indústria cau, al Garraf puja amb força (+6,2%); per contra, els serveis reculen al Baix Penedès i Garraf i milloren a l’Alt Penedès, una comarca on també destaca l’insòlit ascens de la construcció (+11,1%).

David Moreno, de la consultoria Activa Prospect, se sorprèn de la tendència alcista del sector constructor a l’Alt Penedès, especialment des de fa dos anys: “és la segona comarca de Catalunya on més creix, hi ha un boom d’habitatges iniciats i en un any ha baixat un 10% l’atur en aquest sector”. Amb tot, dels 5.000 llocs de treball que donava abans de la crisi, actualment en cobreix encara no 3.500.

La indústria, per contra, perd ocupació per primer cop des de la recuperació iniciada al 2013, si bé ja ha recuperat el 90% dels llocs de treball precrisi. Els subsectors més dinàmics són els de l’alimentació i les begudes (vi, cava) i, en canvi, els que retrocedeixen més són els de fabricació de materials de transport i fabricació de maquinària (vinculats a la indústria de l’automòbil).

Quant als serveis, en sis mesos el creixement ha passat de ser de 3,4% a l’1,7%: el motiu a què ho atribueix Moreno és a la contenció de les provisions públiques en salut, educació, etc.

Si l’Alt Penedès i el Garraf creixen un 1,6%, el Baix Penedès ho ha fet durant el primer semestre de l’any un 2%. El Garraf, segons Moreno, segueix “una dinàmica completament diferent del conjunt de Catalunya”, destacant el dinamisme de la indústria, el repunt de la construcció i uns serveis que perden força, amb el comerç en negatiu i l’hoteleria, malgrat tot, en positiu. I el Baix Penedès torna a tenir, anys després de la crisi, en la construcció el sector més actiu (+4,8%) i una indústria que tot i reduir en mig any el seu creixement del 4% a l’1,8%, segueix puixant. En aquest sentit, el consultor de la FEGP assevera que “el Baix Penedès és la comarca de Catalunya que ha fet un canvi de model econòmic més important i des de 2013 a ritmes molt alts”. Els serveis, en canvi (la seva tradicional fortalesa), va a la baixa.

FER UN COMENTARI