El cronista casteller vendrellenc Salvador Palau cedeix el seu fons a l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès

0
177
Salvador Palau dedicant unes paraules a Jan Julivert, l'1 de febrer de 1970. D'esquerra a dreta: Jaume Pell Soldevila, Francesc Marsé, Salvador Palau, Jaume Nin i Joan Rosell. ACBP. Fons Salvador Palau Rovira.

Enguany s’ha formalitzat la cessió en comodat entre el Departament de Cultura de la Generalitat, el Consell Comarcal del Baix Penedès i la família Palau Casellas, per a la cessió de la documentació del casteller vendrellenc Salvador Palau Rovira (1934­2002), ara dipositada a l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès.

Salvador Palau va ser advocat de professió, casteller per vocació, membre de la colla dels Nens del Vendrell. La seva afició pels castells el va portar a convertir-se en un reconegut cronista del món casteller en les dècades dels anys 60 i 70 del segle XX. La família Palau Casellas ha conservat la documentació que va generar al llargs d’aquells anys, que representen els més exitosos de la colla vendrellenca. Hi ha correspondència, cròniques periodístiques, reculls de premsa, pel·lícules i fotos que il·lustren el període entre 1967 i 1976. Destaquem la filmació titulada Torres Humanas. Castellers de Catalunya, produïda per Visiones Marbiscolor, que és una crònica del Concurs de Castells de Tarragona de 1970, que van guanyar els Nens.

Palau va tenir molta rellevància a la colla dels Nens. Va pronunciar unes paraules durant l’homenatge que al 1970 la colla va fer al seu cap de colla Jan Julivert; durant la celebració pel concurs de 1970 va ser obsequiat amb una corbata que l’acreditava com a casteller de corbata, en reconeixement a la seva dedicació a la colla; va pronunciar la glossa en l’acte d’inauguració del monument als castellers, obra de Josep Cañas, als Masos de Coma-ruga el 1976; va fer possible, gràcies a la seva amistat que Salvador Espriu escrivís el text introductori del llibre commemoratiu del 50è aniversari de la colla; i el 2001 va col·laborar en el llibre Nens del Vendrell: 75 anys d’històries castelleres.

FER UN COMENTARI