Han passat sis anys des que es va començar a construir el nou edifici del Vinseum i dissabte vinent, 18 de maig, coincidint amb el Dia Internacional dels Museus, s’inaugura un primer espai. Es tracta de la planta baixa de l’edifici, una zona de més de 1.000 m2 que dona la benvinguda al visitant i que, a banda del punt de venda d’entrades i una àmplia botiga, inclou La Plaça del Vi, un espai amb una exposició interactiva que fa presenta totes les DO existents a Catalunya.

La Plaça del Vi
Aquest primer espai que obre portes del Vinseum funciona, tal com ha indicat el director de l’equipament, Xavier Fornos “com un carta de presentació” que permet al visitant conèixer quines són les denominacions d’origen del nostre país, situar-les -literalment- al mapa 3D de Catalunya i tenir també una pinzellada del llegat vitivinícola de Vilafranca del Penedès. L’espai es desplega a través de set àrees audiovisuals que inclouen dotze pantalles interactives (una per cada DO), projeccions en 3D i recreacions digitals d’espais històrics.

La Plaça del Vi la presideix la premsa de vi monumental datada de 1831 i l’emblemàtic mural El vi i la vinya, de Pau Boada (1960), i incorpora també una gran bota de vi a l’interior de la qual s’hi projecta un audiovisual que presenta, en tres minuts, els principals actius de Vilafranca. A més, en aquesta planta baixa es poden veure les restes d’un antic celler que va aparèixer, inesperadament, quan es va enderrocar l’edifici de Cal Pa i Figues.

“Aquesta és una plaça que vol ser punt de trobada i de partida del Vinseum, l’espai de benvinguda. En aquesta plaça s’hi aplega la Catalunya diversa que fa vi, amb tots els matisos i totes les seves terres vitivinícoles, però també les persones que conformen un teixit social i cultural ric i molt extens”, ha explicat Xavier Fornos.

La planta baixa del Vinseum serà sempre de lliure accés per al públic i s’hi accedirà pel corraló que ha esdevingut entre la capella de Sant Pelegrí i el nou edifici. De fet, aquest serà ja des del dia 18 de maig l’únic accés a l’equipament, en substitució de l’entrada històrica pel Palau Reial.

Jornada de portes obertes
El cap de setmana del 18 i 19 de maig se celebren portes obertes d’aquesta planta baixa i s’han programat també visites guiades amb membres de l’equip del museu que acabaran amb un tast d’una copa de vi. Per participar-hi cal reservar plaça (sense cost) a través de la web del Vinseum (entrades.vinseum.cat). Dissabte les portes obertes seran entre 10 del matí i 12 de la nit, coincidint amb la Nit Blanca dels Museus, mentre que diumenge seran de 10 a 14 h. Les visites duraran uns trenta minuts i es faran en grups de 50 persones.

L’obertura de la planta baixa del nou Vinseum serà, sens dubte, el plat fort del Dia Internacional dels Museus, però no pas l’únic, ja que les activitats s’estendran durant una setmana i inclouran des de visites guiades a l’exposició temporal de la Capella de Sant Pelegrí 129 Vides. De quan la pesta negra va arribar a Vilafranca, fins a presentacions de vins, com el dels 50 anys del celler L’Olivera, passant per concerts com el de jazz que el dia 18 al vespre tindrà lloc a l’Auditori del Vinseum amb Raynald Colom Quartet.

Amb l’obertura de la planta baixa s’obre una part del nou museu. Caldrà esperar fins a l’octubre per la inauguració de tota la resta.

Un projecte anhelat
Les obres nou Vinseum van  començar el febrer de 2010 i s’han estructurat en dues grans fases, una primera que va tenir com a objecte actuar i rehabilitar íntegrament l’antic Palau Reial i una segona que ha estat la construcció del nou edifici a partir de l’enderroc de Cal Pa i Figues. La intervenció al Palau Reial va durar dos anys i mig i va suposar una inversió de més de 3 milions d’euros, aportats en un 75% pel Ministerio de Cultura i el 25% restant per l’Ajuntament de Vilafranca. Aquesta segona fase ha tingut un cost de 7 milions d’euros més, 4 dels quals han estat subvencionats per fons europeus, per la Generalitat de Catalunya i per la Diputació de Barcelona, mentre que els 3 restants han estat aportats per l’Ajuntament de les arques municipals, per la Diputació i per la Generalitat.

FER UN COMENTARI