El Festival de cinema casteller es trasllada a Vilafranca, amb vocació de quedar-s’hi

0
133

Del 13 al 15 d’octubre tindrà lloc a Vilafranca la segona edició del Festival Cinema Castells, que es va estrenar l’any passat al novembre a Terrassa. Organitzat per la revista Castells, la intenció tant dels seus promotors com de l’Ajuntament de Vilafranca és que el festival en endavant es faci a Vilafranca. Així ho han confirmat tant l’editor de la revista digital, Santi Terraza, com l’alcalde Pere Regull.

Amb la sessió inaugural a l’auditori del Vinseum, les projeccions escolars al Kubrick i la resta de passis a la sala Zazie, el festival constarà de 16 sessions de projecció repartides en quatre seccions: documentals (sobre colles, d’episodis històrics, etc.), promocionals (de colles, de diades… vídeos de curta durada), de filmacions antigues i la secció immaterials. Les dues primeres són de competició, per bé que la d’audiovisuals promocionals té caràcter anual i la de documentals és biennal (enguany no toca).

Santi Terraza explica que el festival “neix amb la voluntat de compartir totes les produccions audiovisuals actuals i antigues” i el regidor de Cultura Ricard Rafecas considera que fer-ho a Vilafranca “és apropiat perquè s’ajuten dues activitats molt arrelades, com són els castells, en què tenim dues colles en funcionament, i el cinema, amb la sala Zazie i la sala Kubrick que gestionen Cineclub”. Les projeccions s’adrecen tant a persones de Vilafranca i comarca, com a afeccionats del fet casteller en general (“Vilafranca és equidistant de les cent colles castelleres que hi ha al país”, ha dit el regidor) i al públic interessat en el setè art.

Pere Regull ha lamentat la poca rellevància que té el fet casteller als mitjans de comunicació generalistes, atès el gran volum de persones que mou: “els castells, com a activitat social, de cohesió social, tradicional, romàntica, única al món perquè ajunta 500 persones amb un objectiu altruista, que cal assajar… això, al segle XXI, ha de tenir una plasmació al cinema”.

Entre les peojeccions que hi haurà un la “La represa” (Punt TV), sobre la tornada als castells post pandèmica; “Tocant el cel” (guanyadora del festival Cinema Castells 2021), de Toni Comas; “Mig segle de faixa blava” (sobre els Falcons de Vilanova); el diàleg “Quan el món casteller va fer el salt”, amb Francesc Moreno “Melilla” (Castellers de Vilafranca) i Juan Antonio Romero (Colla Vella de Valls); “Fiesta Mayor”, que fa el seguiment del dia d’un enxaneta a la festa major de Vilafranca dels anys 60; “Societat anònima”, de Ramon Tort i Raimon Benach, centrat en els Xicots; “Dones castelleres”, d’Aina Mallol i Maria Roig; i “Concurs 1970: el desafiament Nens – Vella”.

FER UN COMENTARI