Del 3 al 13 de novembre tindrà lloc al Penedès l’onzena edició del Festival Internacional de Cinema del Vi Most, i del 23 al 27 de novembre serà al Priorat. Enguany el Most ha seleccionat 39 audiovisuals per projectar i competir a la secció Collita, dedicada al món del vi i de la vinya. Són films procedents de nou països, amb un 31% de títols catalans i un 44% d’internacionals. Una collita que aquest 2022 creix amb metratge total de 1.216 minuts, un 35% més que l’any passat.
Una secció Collita 2022 reivindica més que mai el paper de la dona al món del vi d’ahir, d’avui i de sempre. I ho fa a través de 13 treballs dirigits per dones (més de la meitat dels documentals presentats) i amb fins a sis audiovisuals que posen el focus central del discurs en la figura de la dona. Altres temàtiques destacades que ressonaran a les sales del Most 2022 són el conflicte, la memòria històrica i les noves tendències respectuoses amb la terra i conscients de l’emergència climàtica.
La imatge del Most 2022 l’ha creada l’estudi barceloní Els catalans, que ret homenatge a l’essència primigènia del vi: la terra on creix el raïm. El concepte de la imatge pivota al voltant d’una peça tèxtil creada expressament pel festival per Gina Nadal, una dissenyadora tèxtil catalana resident a Manchester. En una edició on el país convidat serà Geòrgia, el Most recupera la tradició, el naixement, l’artesania, i la terra del vi. La peça és un tapís que recrea el territori vinícola com una geometria abstracta en què s’hi entreveuen les seves parcel·les i terrasses, com un mosaic a vista d’ocell.