El festival En Veu Alta 2022 s’expandeix a pobles de la rodalia del Penedès

0
211

La 18a edició del Festival En Veu Alta (EVA) omplirà l’Alt i Baix Penedès, i també el Priorat, amb 77 espectacles de narració oral, concerts, xerrades i presentacions de llibres per a tots els públics. Seguint l’exemple dels mestres de la República, que es desplaçaven pel territori per garantir l’accés a l’educació a tota la canalla, l’EVA viatjarà del 3 al 26 de juny a més de 30 poblacions per dur espectacles de qualitat per a tots els públics, majoritàriament gratuïts (el 80%) o amb preus populars (principalment a caves sadurninenques). I ho farà, com sempre, donant preferència a la programació en entorns naturals, o en espais oberts com les places dels pobles, en fonts enmig del bosc, a peu de carrer o en espais patrimonials com castels.

Aquesta edició de l’EVA vindrà marcada per la presència d’artistes provinents de tota la península ibèrica, sobretot de Catalunya, el País Valencià i Galícia. La programació se centrarà en 5 grans eixos: els espectacles de narració per adults, els infantils, els musicals, els vinculats a la literatura i el voluntariat lector de l’EVA 354. En l’apartat de narració, comptarà amb noms tan rellevants com la Cia. Chévere (Premi Nacional de Teatre 2014); Quico Cadaval (Premi Cultura Gallega de les Arts Escèniques 2011 i Premio MAX Mejor autoría teatral en gallego de la XIV edición 2011) actuarà amb Celso Fernández Sanmartín i José Luis Gutiérrez “Guti”; Carles Cano (Premi Lazarillo de literatura juvenil 2016, Premi Samaruc 1996 i 2013, Premi de Narrativa infantil Vicent Silvestre 2016); el narrador japonès Yoshi Hioki i la narradora Martha Escudero.

En narració familiar (12% dels espectacles), comptarà amb veus destacades com la de Mon Mas, Gina Clotet, Lídia Clua, Íngrid Domingo o Txell Morera, que participaran del 6 al 9 de juny a les tardes de narració familiar al Claustre dels Trinitaris de Vilafranca, o en sessions matinals els caps de setmana a Santa Oliva o al Castell de Penyafort.

En l’apartat de música comptarà amb les actuacions del cantautor Roger Mas, la guitarrista Elisabeth Roma a duo amb David G. Aparicio, el polifacètic i televisiu músic bufador d’objectes Xavi Lozano, o el duet d’acordió i violoncel i acordió AcordCello.

En la vessant més literària, l’EVA oferirà una conversa amb l’escriptor Joan Lluís‐Lluís, que presentarà la seva novel∙la Junil a les terres dels bàrbars (Premi Òmnium a la Millor Novel∙la de l’Any 2021), i Quimet Pla i Núria Solina retran un homenatge a tots els poetes i artistes del sector “negre” i anarquista del Modernisme Català amb Absenta.

El grup estable de voluntariat lector EVA 354 estarà present dins a la programació de l’EVA22 amb 14 activitats de lectura en veu alta al llarg del festival.

En total, el Festival EVA 2022 aplegarà 191 artistes en 79 espectacles que es podran veure a 55 localitats de l’Alt Penedès, 25 del Baix Penedès. També a Pradel de la Teixeta (el Priorat) i la quinzenna prèvia a l’EVA, del 13 al 27 de maig es programaran el que anomenen Les Espores de l’EVA: 7 espectacles EVA a cinc poblacions limítrofs amb el territori natural del festival, com són les Roquetes, Torredembarra, Capellades, Vilanova i Begues.

També són novetat els Telèfons de l’EVA: 12 telèfons antics que només caldrà despenjar per sentir per l’auricular, a títol personal i intransferible, una història o cançó vinculades als espectacles EVA22. Les històries són breus, d’un minut i mig o dos com a màxim, i les instal∙lacions estaran fixes de 10 a 15 dies a Cunit, Calafell, Segur de Calafell, Torrelavit, Mediona i a Santa Oliva.

Finalment, de cara al curs escolar 22/23, l’EVA oferirà una programació estable d’espectacles de narració i tradició oral (narrativa, glosa, romanços, cançó popular, etc.) en horari escolar i dins el curs lectiu per alumnat de 5è i 6è de primària i 1r i 2n d’ESO.

FER UN COMENTARI