Del 9 al 22 de juliol tindrà lloc la 41a edició del Festival Internacional de Música Pau Casals, el qual enguany prendrà com a eix temàtic “Pau Casals al Vendrell” amb l’objectiu de commemorar la terra natal del mestre.

És per això que la programació d’enguany del Festival està lligada a la vida de Pau Casals al municipi del Baix Penedès on va néixer i viure bona part de la seva vida. D’aquesta manera, els concerts a l’Auditori Pau Casals tindran com a rerefons reviure l’ambient de les nits musicals de Casals amb els seus amics que el van visitar, un concert a la plaça Nova, el mateix emplaçament on el mestre va dirigir la seva orquestra l’any 1927, concerts que remoraran les vetllades a la Vil·la Casals als anys vint, i un recital d’orgue a l’església parroquial del Vendrell, instrument sobre el qual el vendrellenc més il·lustre sempre es va sentir nostàlgic i el qual deia que era el seu orgue preferit del món.

El Festival Internacional de Música Pau Casals, organitzat per l’Ajuntament del Vendrell i l’Auditori Pau Casals, amb la col·laboració de la Fundació Pau Casals i l’Associació d’Amics de l’Orgue del Vendrell, programarà un total de vuit concerts amb artistes internacionals i nacionals que interpretaran una àmplia varietat de programes de música de cambra, a més de dues projeccions sobre el mestre i el seu vincle amb Puerto Rico.

El director artístic del festival, Bernard Meillat, ha destacat alguns dels concerts, com el del violoncel·lista Daniel Müller Schott amb la pianista Annika Treutler el 16 de juliol; i el d’Edgar Moreau que serà el 21 de juliol juntament amb Louis Lortie al piano i Paul Meyer al clarinet.

El Quartet Casals, reconegut com un dels millors del món, també actuarà al festival el 12 de juliol per celebrar la rehabilitació arquitectònica i renovació del Museu Pau Casals.

El mateix Meillat, que és un estudiós de la figura de Casals, ha destacat que era un personatge al qual li agradava molt ensenyar i que desprenia inspiració. “Tothom deia que estar amb ell era una experiència única” ha explicat el director artístic. Per aquest motiu, des del certamen s’ha volgut posar en valor que des de la primera edició artistes d’arreu del món venen al Vendrell per inspirar-se a l’entorn on va viure el mestre.

Continua el projecte Marlboro
Seguint amb la voluntat de transmetre coneixement que tenia Casals, en el marc del festival l’any passat es va engegar el projecte Marlboro. Consisteix en que joves talents d’arreu del món treballen sota la batuta de músics com Alexander Janiczek i Lily Francis, i Jonathan Brown i Erica Wise.

Aquests músics són els que impartiran el concert a la plaça Nova el pròxim 19 de juliol, en el qual interpretaran peces de Bach, Beethoven, Mozart, Schubert, Brahms, Ravel, entre d’altres.

Per altra banda, l’església parroquial del Vendrell també acollirà un concert d’orgue de la mà de Lorenzo Ghielmi. El músic ha optat per fer un recital íntegrament dedicat a Bach.

El director de la Fundació Pau Casals, Jordi Pardo, ha posat en valor la figura del músic com un dels més importants i reconeguts del segle XX. En la seva opinió, sovint no es reivindica prou des de les administracions territorials. “La qualitat de la feina no es correspon amb el pressupost”, ha declarat.

Les entrades es podran adquirir el 25, 26 i 27 de maig i els divendres no festius de deu del matí a una del migdia a l’Escola Municipal de Música Pau Casals del Vendrell.

Els dies que hi hagi concert es podran comprar a partir d’una hora abans de l’espectacle a l’Auditori Pau Casals o bé per internet a la pàgina web de l’espai també a partir del 25 de maig a les deu del matí.

 

FER UN COMENTARI