El Firart de Vilafranca s’acomiada aquesta FM amb una una antologia de 42 artistes representatius

0
483

Aquesta Festa Major de Vilafranca serà l’última de Firart, l’autoservei d’art plàstic contemporani que des del 1988 s’organitza a la Capella de Sant Joan coincidint amb la més típica. Després de 33 edicions, Quim Jubert, Ricard Rafecas i Ramon Nadal, els seus organitzadors, han anunciat que enguany serà el darrer d’aquest autoservei d’art contemporani: “L’opció de tancar aquesta etapa de 35 anys d’activisme artístic la prenem amb la convicció de la feina feta, d’haver assolit el propòsit que ens va impulsar a posar-lo en marxa i que era apropar i fer més assequible l’art al gran públic”, explicava Jubert, que també apuntava que la fórmula d’autoservei del Firart creuen que està esgotada: “és hora que arribin noves fórmules engrescadores, que aparegui gent amb idees noves i que l’any vinent es pugui fer una proposta reformulada i renovada i més ajustada a les necessitats actuals”.

Pel 33è i darrer Firart els seus organitzadors no han fet cap convocatòria d’artistes, sinó que han convidat directament 42 pintors representatius de les trenta-dues edicions anteriors.  Seran menys artistes que els altres anys perquè s’alliberarà l’espai central de la capella per garantir la distància de seguretat dels visitants. En total s’exposaran 156 obres de petit i mig format que es vendran a un preu que oscil·la entre els 50 i 250 euros, a més d’alguna obra de gran format que s’exposarà a l’absis i que es vendrà al preu que decideixi cada pintor.

Subhasta dirigida per Jordina Biosca

Des del 1994 que el Firart comptava també amb el Premi Nadal per tal d’incentivar els artistes a portar les seves millors obres a la subhasta. Enguany aquest premi desapareix, tot i que es manté la tradicional subhasta de pintures a benefici de la Festa Major. La directora d’aquesta darrera edició serà la narradora i actriu, Jordina Biosca, directora del festival En Veu Alta. Tal com va comentar Ricard Rafecas, després d’anys dirigint-la personatges populars del panorama català, aquest any s’ha optat perquè ho faci una persona del territori donat que la primera subhasta la van dirigir dos vilafranquins, Joan Guixeras i Joan Parellada.

En les 32 subhastes del Firart que s’han celebrat s’han recaptat 134.664 euros que s’han aportat a la Festa Major.

FER UN COMENTARI