foto de portada: Cristina Domingo

Aquest cap de setmana tindrà lloc la 356a Fira del Gall de Vilafranca. Serà una edició molt especial, diferent de totes les anteriors, com no pot ser d’altra manera a causa de la covid-19. Però hi serà, i permetrà un any més a la ciutadania desplaçar-s’hi, comprar alguna peça d’aviram, adquirir plats ja cuinats de cuina d’aviram i també alguna ampolla de vi. Si bé no hi haurà el tradicional mercat d’aviram, alma mater de la fira, des de l’Ajuntament s’han organitzat tots els actes possibles per no deixar Vilafranca sense fira i que la gent hi pugui acudir amb seguretat, sense aglomeracions.

1. Sense quequerequec

Galls negres del Penedès (foto: Giny).

El tradicional quequerequec que amara l’ambient de la Fira del Gall cada any el cap de setmana anterior al Nadal serà enguany una altra víctima col·lateral de la pandèmia. En l’actual situació no és possible ni hauria estat prudent que hi hagués hagut un mercat amb galls, gallines, capons, galls dindi, ànecs, etc. Els grans damnificats d’aquesta absència seran, doncs, els criadors, i de retruc la mainada, que es quedaran per un any sense la possibilitat de contemplar els exemplars vius.

Sacrificats, plomats i tallats

Els únics animals que hi haurà vius a la fira de 2020 seran els de l’exposició de races de gallina penedesenca, que es manté. Hi haurà, com sempre, un mostrari dels millors exemplars de la recuperada raça penedesenca, amb les seves cinc varietats: aperdiuada, barrada, blat, negra tradicional i gall negre millorat.

Ara bé, malgrat que no hi haurà les habituals parades de criadors i criadores amb els seus exemplars vius, sí que el Consell Regulador de la IGP Gall del Penedès posarà a la venda a preu de mercat el gall del Penedès amb IGP. Des del seu estand, enguany les peces d’aviram es podran adquirir sacrificades, plomades i, si el client ho vol, també tallades i amb una bossa isotèrmica; i un petit receptari. L’Associació de Criadors de la Raça de Gallina Penedesenca en sacrificarà 500 peces (200 més que l’any passat) per vendre senceres o tallades a octaus.

Recordem que des de 2016 el gall del Penedès disposa d’una Indicació Geogràfica Protegida (IGP); un reconeixement atorgat per la Generalitat per als animals criats en unes condicions determinades que fan que acabin tenint una carn més gustosa, fibrosa, rica en ferros i amb més antioxidants. Per obtenir la IGP, cal que els animals hagin tingut una criança mínima de 98 dies abans de ser sacrificats; que s’hagin criat en galliners amb accés a l’aire lliure; i que la seva dieta inclogui llavors de raïm en una determinada proporció dins la seva composició.

Roda el món i torna al Born

Diu la popular dita catalana: roda el món i torna al Born. I és que amb tota seguretat, el nou emplaçament de la Fira del Gall serà provisional, però la pandèmia li ha donat l’oportunitat de tornar al centre històric de la vila. No a la rambla, però sí al davant de la basílica de Santa Maria, concretament a la plaça Jaume I, de manera que la Fira del Gall i el comerç local es retroalimentin i s’ajudin entre ells.

El mercat de gastronomia de proximitat obrirà el dissabte de 9 del matí a 2 del migdia i de 5 de la tarda a 2/4 de 9 del vespre, i el diumenge en el mateix horari, però a partir de les 10 del matí. Serà un mercat amb aforament limitat, de manera que no s’hi acumuli massa gent en cap moment i es puguin garantir les distàncies de seguretat. També hi haurà gel desinfectant en diversos punts. En total hi haurà cinc criadors.

Hi haurà tres estands diferents, a la fira: un per a la recollida dels encàrrecs que s’hagin efectuat prèviament de peces d’aviram; un altre amb plats d’aviram cuinats; i un tercer de vins de la DO Penedès.

2. L’aviram, ja al plat

Òbviament, enguany tampoc hi podrà haver la carpa des d’on els restaurants penedesencs serveixin els seus plats d’aviram i hom se’ls endugui a casa o bé se’ls puguin menjar a la mateixa carpa. Tanmateix, quatre restauradors penedesencs oferiran les seves propostes culinàries de cuina d’aviram des del seu estand, amb un total de dotze plats, a preus entre 4,5 i 9,5 euros. Els restaurants són Cal Padrí (la Múnia), El Cigró d’Or (Vilafranca), La Cucanya (Vilanova) i La Torre del Gall (Sant Cugat), i quatre de les dotze receptes estan elaborades amb gall del Penedès. Hi ha canelons, lasanya, brou, creps i rostits de gall i d’ànec de diversa manera.

3. Maridats amb vins

Finalment, el tercer estand present a la Fira del Gall de 2020 serà el de vins de la DO Penedès, siguin blancs o negres, rosats o fins i tot escumosos. La DO Penedès sempre ha reivindicat que els vins de casa nostra són el millor complement per acompanyar els plats d’aviram, ja sigui de la fira, del Nadal o de qualsevol ocasió que es presenti per menjar cuina d’aviram. Per això, enguany es podrà triar entre una cinquantena de referències, d’una vintena de cellers diferents. Com els plats cuinats, també per endur-se-les cap a casa.

Com a complement de la venda de plats i vins, s’han programat entre dissabte i diumenge quatre sessions de tastos maridats, a la Sala de Tast de Cal Posas (plaça de l’Oli, núm. 4). Seran sessions de format reduït, amb un aforament màxim de vint persones, prèvia inscripció a comunicació@dopenedes.cat o al telèfon 93 890 48 11. Cada restaurant present a la fira oferia una sessió amb tres tapes d’aviram cadascun, maridades amb quatre vins de la DO Penedès que seran objecte dels comentaris del sommelier Xavi Viles, de l’Acadèmia de Tastavins Penedès.

També els Tastavins ofereixen aquest divendres a les 8 del vespre un innovador tast, que es podrà seguir gratuïtament a través de l’instagram de l’Acadèmia (@tastavins1965). El dirigirà el mateix Xavi Viles, que comptarà amb la col·laboració de l’humorista i també vinyater Carles Xuriguera i amb la de la sommelier de referència i escriptora Meritxell Falgueras. Qui vulgui tastar els vins mentre es fa la sessió, en pot adquirir el lot a les principals botigues de vins de la vegueria Penedès, indicant que és per al tast virtual de la Fira del Gall.

Virtual

Malgrat que són diverses les activitats que s’han previst de manera presencial, i que es beneficiaran del fet que aquest cap de setmana ja està permesa la mobilitat comarcal (si no hi ha canvis de darrera hora), des de l’Ajuntament s’ha batejat l’edició d’enguany com a Fira del Gall Virtual, per adaptar-la al context actual. Se’n mantindrà l’essència presencialment, però també es potencia el format telemàtic. Així, el web
www.firadelgall.cat dona tota la informació del que es pot trobar a la fira del 2020; fins i tot permet posar-se en contacte directe amb els criadors per reservar la compra de peces d’aviram; però també informa de propostes complementàries, com ara visites culturals a Vilafranca, allotjaments, restaurants, espectacles, activitats enoturístiques, etc.

Mercat d’artesania

A banda de l’espai de fira de la plaça Jaume I, també la rambla de Sant Francesc, enguany sota la pluja de llums de Nadal, acollirà el mercat d’artesania, productes naturals, brocanteria i pintura, amb un total de 26 parades; les que habitualment se situen a l’avinguda de Catalunya. Hi seran dissabte a la tarda i diumenge durant tot el dia.

També a la rambla, en aquest cas a la de Nostra Senyora, es pot veure des del 2 de desembre i fins passat Reis la tradicional exposició de treballs col·lectius de dibuix fets a les aules de les escoles de la vila, de temàtica de la Fira del Gall.

4. En paral·lel, la cultura

Són diverses les activitats culturals que hi haurà a Vilafranca durant el cap de setmana, coincidint amb la Fira del Gall. D’una banda, aquest divendres obre portes l’exposició de pessebres de Nadal que munta cada any l’Associació de Pessebristes de Vilafranca a la capella dels Dolors. Per adaptar-se a les circumstàncies actuals, enguany canviarà el format i serà un pessebre panoràmic instal·lat a l’entrada de la capella. Es podrà veure fins al 10 de gener, els dies feiners de 6 a 8 de la tarda, i els dissabtes, diumenges i festius de 12 a 2 del migdia i de 6 a 8 de la tarda. Val a dir que per la Fira del Gall s’obrirà en horari ampliat, dissabte i diumenge d’11 a 2 i de 5 a 8. Això a banda, l’associació també ha instal·lat pessebres a la basílica de Santa Maria i a l’església de la Trinitat.

Diumenge al matí es farà la darrera visita guiada de la temporada a la Vilafranca modernista, organitzada per l’Ajuntament. Serà una visita teatralitzada que recorrerà les petjades que aquest moviment artístic va deixar a la vila, amb comentaris de les principals façanes i també de dos interiors, que es podran visitar: la Casa Miró i la Casa Freixedas (seu del Consell Comarcal). Més informació i inscripcions a www.turismevilafranca.com, al correu [email protected] o al telèfon 93 818 12 54.

També diumenge, en aquest cas en doble sessió, a les 12 del migdia i a les 6 de la tarda, hi haurà al teatre Cal Bolet l’espectacle El circ dels impossibles, del Mag Stigman, organitzat per La Xarxa. El circ dels impossibles és un espectacle de màgia, malabars, coreografies, grans il·lusions, molta música i energia amb la participació activa del públic. El mag que el protagonitzarà parlarà del famós circ que antigament va ser considerat un dels més grans espectacles del món.

5. El futur del sector vitivinícola, a debat

FOTO: Rosa Maria Ferré.

Unió de Pagesos organitza dissabte a partir de les 10 del matí una jornada per videoconferència sobre estratègies per superar els reptes del sector vitivinícola, en el marc de la Fira del Gall. La inscripció es pot fer mitjançant l’enllaç https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZUpdO-tqzMpE9TqLEILUutiR0Hw0-Be3Emg.

La jornada començarà amb la presentació a càrrec de l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, i del coordinador nacional d’Unió de Pagesos, Joan Caball. Tot seguit s’obrirà un debat, moderat pel periodista de Ràdio Vilafranca i Penedès TV Josep M. Soler, amb intervencions del president de la DO Cava, Javier Pagès; el president de la patronal Associació d’Elaboradors del Cava, Damià Deàs; el president del Grup UVIPE de l’Associació Vinícola Catalana, Miquel Torres; el president de la DO Penedès, Joan Huguet; i el president de la DO Catalunya, Xavier Pié.

Farà la cloenda, cap a 3/4 d’1 del migdia, el director de l’Incavi, Salvador Puig.

6. “El paté és el primer producte que trenca l’estacionalitat del gall del Penedès”

Joan Clotet, director de Mas Albornà.

Joan Clotet, director de la Fundació Mas Albornà

Una de les novetats de la Fira del Gall de 2020 són els dos nous productes culinaris elaborats amb gall del Penedès: el paté rústic de gall del Penedès i el confit de gall cuinat amb herbes aromàtiques i oli d’oliva verge extra. Se n’ha encarregat la Fundació Mas Albornà, a través dels seus Embotits Mallart, amb l’assessorament de la Fundació Alícia i el suport econòmic de la Fundació Pinnae.

D’on sorgeix la idea de fer un paté de gall del Penedès?

Les entitats com les nostres sempre destaquen per treballar en temes de serveis, però mai teníem producte. Només La Fageda i alguna més. Tenir producte et dona nom, et fa ser més conegut. I, causalitats de la vida, fa dos anys ens va venir a veure la família Mallart, que es trobaven a les portes de la jubilació i no tenien resolt el relleu generacional de l’ofici de xarcuter. El seu fill, que coneix l’ofici de xarcuter perquè està format a l’obrador de la família, és una persona amb discapacitat intel·lectual. Decidim agafar els Embotits Mallart i, si un dia va malament, l’Ernest igualment tindrà una feina amb nosaltres i també una residència.

Un win-win.

Sí perquè aconseguim tenir un producte i el tenim amb una història al darrere; tenim l’Ernest que ens dona el relat i dona sentit al que fem.

Quan va començar a funcionar l’obrador de la Llacuna?

El novembre de 2019, en un assecador d’un altre obrador d’embotits de la Llacuna que també s’havia jubilat i que vam poder convertir en obrador. Ara donem feina a l’Ernest i vam subrogar les altres persones que hi treballaven, que són els nostres xarcuters. En total, set persones.

De seguida agafeu relació amb la IGP Gall del Penedès?

A nosaltres ens interessa treballar amb altres entitats, i en una xerrada, la criadora de galls M. Antònia Udina diu que convindria parlar amb la Fundació Alícia per donar alguna sortida al gall del Penedès, que és molt estacional.

I us plantegeu fer el paté.

Mallart ja fa el paté de la Llacuna, que està dins el catàleg de productes autòctons de la Generalitat. El paté de la Llacuna és un producte fresc, que té una durada de dos-tres mesos. És de campanya, no és per untar. Llavors, se’ns planteja fer un paté que tingui gall del Penedès. La Fundació Alícia comença a fer les proves, nosaltres els portem la matèria primera i al final troben la recepta.

Quina és la seva composició?

Té un 55% de gall del Penedès amb IGP, un 20% de cansalada de porc, que li dona melositat, i el 25% restant és sofregit amb ceba, oli d’oliva, vi ranci, espècies, orellanes, panses i pinyons, per fer un producte cuinat com si el fessin les àvies. És un paté de llarga durada perquè l’hem passat per l’autoclau, que és una màquina que permet esterilitzar els productes i fa que tinguin una durada de dos o tres anys.

I posats a fer, també heu elaborat un confit de gall.

Sí, la Fundació Alícia va fer més proves i en va sortir el confit, que és tot de gall, fet amb una llarga cocció i a baixa temperatura.

Potser seran els dos primers productes de gall del Penedès de tota una sèrie?

Haurien de sortir altres productes. Pot ser que fem un brou, paté amb ametlles… Des del nostre obrador es poden fer moltes variacions i a la nebulosa ja hi ha diverses idees. De moment, estem molt satisfets que per Nadal puguin sortir aquests dos productes elaborats amb gall del Penedès i amb el nom de Mallart.

El paté i el confit obren la porta a deixar de ser, el gall del Penedès, un producte només de temporada, nadalenc.

Són els dos primers productes elaborats que trenquen amb l’estacionalitat del gall del Penedès, i això és molt important. Deixar de ser estacional pot representar un canvi molt gran. Com a comarca, ens n’hauríem de sentir molt orgullosos.

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI