El GEVEN reintroduirà poblacions d’aus rapinyaires en retrocés al Baix Penedès

0
230

La pèrdua d’habitats naturals i l’ús de raticides ha provocat un descens de les poblacions d’òlibes i mussols comuns a la comarca

El Grup Ecologista del Vendrell i el Baix Penedès (GEVEN) ha engegat un nou projecte de recuperació animal a la comarca. Es tracta d’un iniciativa que, en col·laboració amb el Centre de Fauna de Torreferrusa, se centra en les rapinyaires nocturnes i, més concretament, en òlibes i mussols comuns.

El president del GEVEN, Ricardo Collado, explica que l’objectiu d’aquest projecte és reintroduir poblacions d’aus que actualment es troben en retrocés a Catalunya. “Hem començat una col·laboració amb masovers del Baix Penedès per ajudar a aquestes espècies que han estat recuperades al centre de Torreferrusa i alliberar-les en hàbitats més adequats per la seva supervivència”, afegeix Collado.

La pèrdua d’habitats degut a l’abandonament de conreus i l’ús de raticides ha provocat un gran descens de les poblacions d’aus rapinyaires al Baix Penedès. “Les òlibes són animals que necessiten viure en espais oberts i la falta de gestió dels camps de conreu a la comarca ha provocat que acabin perdent el seu hàbitat”, assenyala el president de l’entitat.

Ara, aquest projecte de proximitat busca posar-hi remei i Llorenç del Penedès ha estat el primer municipi en prendre-hi part. En aquesta localitat, els pagesos col·laboradors han acollit i alimentat una desena de mussols joves, que han estat alliberats després del seu procés de recuperació i adaptació.

Encara és aviat per saber si les aus alliberades han pogut adaptar-se correctament, però el GEVEN té com a precedent un projecte molt semblant que han dut a terme a Les Madrigueres. En aquest cas, els resultats van ser positius, i de les dues aus que es van alliberar, una va aconseguir aixecar el vol. Tot i que es tracta d’un projecte molt embrionari, l’objectiu del GEVEN és arribar al “màxim de masies possibles” i per això, assenyalen, ja han començat a col·laborar amb un altre masover de l’Arboç.

 

FER UN COMENTARI