L’equip de govern va aprovar en el ple municipal de dimarts vendre per la via directa els allotjaments per a la gent gran situats al carrer Migdia a la Fundació Amàlia Soler. Ho va fer amb el vot en contra de tots els partits de l’oposició, que al·leguen que des d’un principi el procediment no s’ha fet correctament i que tampoc compta amb el vistiplau de la Generalitat. La CUP, a més, declara que al 2018 ells mateixos van portar la gestió del govern en la promoció d’aquests pisos a l’Oficina Antifrau i que aquesta encara no s’ha pronunciat: “portar a aprovació aquesta venda directa és una temeritat del govern”, reblava el regidor Noel Viñas.

L’edifici del carrer Migdia té dotze habitatges protegits adreçats a la gent gran. L’Ajuntament va fer de promotor de l’obra amb l’acord que un cop finalitzada, la vendria directament (sense concurs públic) a la Fundació Amàlia Soler. L’informe que la Generalitat va emetre al respecte ho desaconsellava i per això el govern ha portat la venda al ple. De fet, dels 937.000 euros que va costar l’obra, la Fundació ja n’ha pagat una bona part i en resten uns 256.000 per abonar. El regidor d’Hisenda, Aureli Ruiz, va explicar que la Fundació està molt vinculada a l’Ajuntament, “pràcticament la meitat del patronat són regidors”, i que està considerada com a mitjà propi: “el que l’Ajuntament contracta a la Fundació es fa de manera directa, sense passar per concurs. Aquesta situació fora de Vilafranca potser no és prou coneguda i per això l’informe de la Generalitat no és favorable”.

Tota l’oposició en contra
La majoria de grups de l’oposició van coincidir a l’hora d’assenyalar que la situació a la qual s’havia arribat és fruit d’un mal conveni signat al 2015. Per a Mònica Hill (ERC), “l’operació és nul·la de ple dret, la Fundació no és del tot un mitjà propi de l’Ajuntament i tampoc es compleixen els requisits que marca la Llei d’Habitatge i la d’Urbanisme”. Per ERC, s’hauria d’haver fet un conveni d’explotació, vigent tants anys com calgués, fins que la Fundació hagués cobert les despeses de construcció i “així l’equipament continuaria sent públic”.

El regidor de Vilafranca en Comú,  Ramon Arnabat, també va insistir en el fet que la gestió no ha estat la correcta: “la construcció era una necessitat, hi va haver bona voluntat per part de totes les parts, però ens sembla que l’Ajuntament no va prendre totes les mesures que calia tenint en compte que no era un contracte entre particulars, sinó entre l’Ajuntament i una altra entitat”. Per Arnabat, caldria parlar de nou amb la Generalitat per obtenir el seu vistiplau. Finalment,  Ciutadans, que en un principi havia anunciat el seu vot favorable, va acabar votant en contra.

FER UN COMENTARI