El 16 de desembre el govern de Vilanova vol portar a aprovació el pressupost municipal per al 2020. Fa més de deu anys que no el pressupost no es comença a debatre abans de final de l’exercici i, tal com va assenyalar l’alcaldessa Olga Arnau “tenir-los l’1 de gener ens permetria començar a executar partides i a treballar des del primer moment”.

La proposta de pressupost municipal del govern per al 2020 és de 80 milions d’euros, tres milions més que l’any 2018. A la vegada el pressupost s’acompanya d’un pla d’inversions quadrianual dotat amb 12,5 milions d’euros més i que ha de servir per fer front al llarg de la legislatura a les inversions previstes en el pla de mandat. En aquest pla, per exemple, es contemplen 3,75 milions per construir la nova prefectura de la Polica Local, 2,5 milions per fer el nou Espai Jove, 1,8 milions per millorar l’espai urbà o 800.000 euros per completar el camí pedalable. Justament, el pressupost per al 2020 que el govern té sobre la taula ja es dota de recursos per començar a tirar endavant aquest pla d’inversions.

“La proposta que portarem al ple és un document viu” insistia l’alcaldessa, Olga Arnau acompanyada de les dues tinents d’alcalde, Blanca Albà i Marta Jofra a la vegada que apuntava que els pressuposts s’han fet “buscant una ciutat més justa, més sostenible i que compti més amb les persones.

Una de les partides que l’equip de govern de Vilanova vol duplicar, amb 370.000 euros, és la destinada al manteniment de l’espai urbà. “Fins ara només s’han estat tapant forats, cal més inversió” anunciava Arnau. Altres partides que s’incrementaran significativament seran la dels recursos a l’atenció a la dependència i la destinada a programes de formació ocupacional. A més, es preveu destinar recursos per continuar l’estudi que l’Ajuntament està duent a terme per aconseguir un model de recollida d’escombraries i reciclatge més eficient i sostenible i que ha de servir també per desencallar finalment el contracte prorrogat amb l’empresa que s’encarrega de fer aquest servei. Per tirar endavant el pla de pacificació del trànsit pel centre de la ciutat i presentat fa unes setmanes, el pressupost hi destina 70.000 euros.

Una altra de les partides importants per al 2020 és la destinada a dotar tecnològicament l’administració local per anar cap a un ajuntament cada vegada més electrònic. Per això es preveu destinar-hi 100.000 euros.

La proposta de pressupostos municipals pactada per ERC, Junts per Vilanova i CUP contempla destinar una partida específica per elaborar un cens d’habitatges buits i preveu també continuar convocant subenvions per ajudes al lloguer per als joves.

Una altra de les partides que s’incrementen respecte anys anteriors és la destinada a les accions de ciutat com per exemple la Fira de Novembre o el FIMPT. En el cas d’aquest últim, i coincidint amb el seu 40è aniversari, el govern s’ha fixat com a objectiu recuperar la vitalitat que havia tingut en els seus inicis i per això vol incrementar la seva dotació fins als 121.800 euros (en anys anteriors s’havia arribat a reduir fins als 50.000).

Per primera vegada els pressupostos municipals que l’equip de govern té sobre la taula preveuen una partida de suport al sector dels productors locals. També es doten econòmicament per treballar en mesures per fomentar la desestacionalització del turisme i aconseguir, per exemple, el segell de Turisme Esportiu.

Els pressupostos participatius es desestacionalitzen
Dins el pla d’inversions per als pròxims quatre anys, l’equip de govern ha previst incrementar fins a 1 milió d’euros els pressupostos participatius.Aquest increment respondrà també a un canvi en la manera com fins ara s’han dut a terme aquests pressupostos, ja que el que es pretén és desestacionalitzar-los per tal de poder donar resposta a propostes que requereixen terminis d’execució més amplis que els actuals.

Finalment, i també dins del pla d’inversions de legislatura, el govern vilanoví preveu cobrir 30 noves places d’oferta pública.

 

FER UN COMENTARI