El Govern declara la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer com a Museu d’Interès Nacional

0
233

L’Executiu la Generalitat va acordar dimarts declarar la vilanovina Biblioteca-Museu Víctor Balaguer com a Museu d’Interès Nacional, en resposta a la sol·licitud efectuada per la Junta de Patrons de l’Organisme Autònom Víctor Balaguer, i després que l’11 de juliol la Comissió Executiva de la Junta de Museus de Catalunya va informar-ne favorablement.

La proposta es fonamenta en el fet que la Biblioteca-Museu té un gran valor patrimonial, tant pel que fa a l’edifici com a les col·leccions que conté. L’edifici primerenc, construït entre els anys 1882 i 1884, va ser dissenyat per Jeroni Granell seguint l’estil historicista imperant en l’època; posteriorment, s’han fet una sèrie d’ampliacions amb els edificis de la Casa del Marquès del Castrofuerte i la Casa de Santa Teresa.

El Víctor Balaguer, a més, és un dels epicentres de l’art català de finals del segle XIX i XX; té un important fons del Museu del Prado de Madrid, escultura en petit i gran format, arqueologia, arts decoratives i industrials, col·leccions etnogràfiques de les Filipines, la Xina, el Japó, art precolombí i d’Egipte, i un fons bibliogràfic vast, català i forà. Es tracta, doncs, de col·leccions artístiques úniques, de gran prestigi pel valor de conjunt.

El fet que el Balaguer esdevingui Museu d’Interès Nacional comporta automàticament que quedi sense efectes la seva declaració com a secció del Museu Nacional d’Art de Catalunya.

FER UN COMENTARI