El govern del Vendrell no demanarà al ministeri que pressioni a FCC perquè arregli l’estació de bombeig de Sant Salvador

0
312

Ahir a la tarda es va celebrar un ple extraordinari a l’Ajuntament del Vendrell. Es va fer a sol·licitud dels grups Som Poble-ERC-AM, Primàries Catalunya i Podem El Vendrell per debatre al voltant de la reparació de l’Estació de Bombeig de la plaça de les Palmeres de Sant Salvador i per reprovar l’actuació de la regidora de Platges, Bàrbara Peris.

De fet, l’ordre del dia de la sessió incloïa tres punts: en primer lloc que l’Ajuntament demanés al Ministerio de Transición Ecológica la reparació dels vicis ocults en la instal·lació de bombeig i que fan que quan plou s’inundi bona part del barri marítim de Sant Salvador; que el govern local encomanés un informe jurídic i un Pla de Manteniment sobre l’esmentada estació; i, finalment, reprovar l’actuació de la regidora de Platges, Bàrbara Peris. El govern va fer valdre la seva majoria per no aprovar cap dels tres punts.

L’estació de bombeig de la plaça de les Palmeres de Sant Salvador es va construir fa tretze anys i no ha funcionat mai. Segons va posar de manifest el regidor de Primàries, Josep Maria Jasat, l’obra es va encarregar a l’empresa Fomento de Construcciones i Contratas i  juntament amb la renovació del passeig Marítim Joan Raventós i, només l’estació, va costar 2,5 milions d’euros. Amb la seva construcció, l’any 2007, el Ministeri de Medi Ambient pretenia drenar les aigües pluvials del barri marítim amb sis bombes ensorrades a la sorra de la platja i amb dos col·lectors que recollien l’aigua des de la plaça del Pessebre fins al carrer de la Ginesta per portar-la fins a l’estació i impulsar-la cap al mar. “En 13 anys no s’ha fet res perquè l’estació funcioni”, denunciava Jasat, el qual insistia que els col·lectors estan permanentment inundats i que tot sembla indicar que hi hauria filtracions d’aigua. “El 23 de desembre es va fer una inspecció, però cap grup de l’oposició sabem el resultat. Per això demanem que si es determina que hi ha un vici ocult, l’Ajuntament demani al Ministerio que reclami a l’empresa FCC que es faci càrrec de la reparació i que aquest arregli també dues de les bombes que no funcionen”. Per la seva banda, Óscar Blasco (Podem) va alertar que el termini per reclamar s’esgotarà en dos anys i “és responsabilitat del govern fer la reclamació perquè s’arrangi”. Des d’ERC, Gisela Arbós retreia la inacció del govern i insistia que “si no ens afanyem el cost de la reparació l’haurà d’assumir el municipi quan la culpa és d’una mala execució de FCC. Sembla estrany que sigui l’oposició juntament amb una entitat com Xarxa Vendrellenca les que hagin de pressionar “.

Al seu torn el regidor i portaveu del govern, Christian Soriano va mostrar-se sorprès pel fet que els grups de l’oposició convoquessin un ple extraordinari “per un fet que no és nou i que no té una rellevància actual” i va acusar-los de tenir interessos partidistes i voler desgastar el govern atacant una regidora “que és l’única que en 15 anys s’ha posat a treballar en el tema”.

El punt 1 i 2 de l’ordre del dia (reclamació al Ministeri perquè es faci càrrec de reclamar els vicis ocults a FCC com la redacció per part de l’Ajuntament d’un informe jurídic per determinar de qui és responsabilitat assumir el manteniment de l’estació de bombeig) tots els grups de l’oposició van coincidir en el sentit del vot i van mostrar-se, al mateix temps, sorpresos perquè el govern hi votés en contra: “trobo inconcebible que l’Ajuntament no vulgui reclamar a FCC la reparació de la instal·lació. Ultrapassa els límits del que sóc capaç d’entendre”, deia el regidor Llasat. En reposta a tots els retrets de l’oposició, el portaveu del govern va manifestar que si en el ple no s’hagués inclòs la reprovació de la regidora de Platges, el seu vot hauria estat diferent: “hi ha maneres i maneres de dirigir-se al seu adversari polític. Si el punt 3 no fos en l’ordre del dia, probablement el vot del govern seria diferent”.

9 vots de reprovació i 1 abstenció

La regidora de Platges, Bàrbara Peris no va participar en cap moment de les dues hores i escaig que va durar el ple. Tampoc en el punt on es debatia la seva actuació. Óscar Blasco (Podem) va justificar la reprovació per manca de transparència i per les respostes “despectives” que sempre els dona la regidora quan se li demanen explicacions. Lluís Navarrete (ERC) va assenyalar que Peris “no té el mínim respecte institucional cap a la resta de regidores i regidors”, mentre que Josep Mercadé (Junts) va retreure-li que en les comissions informatives no atengui les demandes que se li fan arribar des de l’oposició. La regidora no adscrita, Mar Galeano, va anunciar la seva abstenció i, finalment, la reprovació tampoc va fer-se efectiva amb 9 vots a favor, els 11 del govern en contra i 1 abstenció.

 

FER UN COMENTARI