El delegat del govern de la Generalitat al Penedès, David Alquézar, ha presentat aquest matí davant dels mitjans de comunicació de la vegueria la Memòria anual 2021 de la delegació. A banda de repassar l’activitat de la delegació del govern, Alquézar ha anunciat que aquest primer semestre del 2022 es desplegaran quatre serveis territorials a la vegueria, un a cada capital de les quatre comarques. L’anunci oficial, però, ha avançat que es farà el mes de març quan el president de la Generalitat o la consellera de Presidència es desplaçaran al Penedès per donar-los a conèixer. El delegat del govern ha explicat que la setmana vinent es visitaran els possibles emplaçaments d’aquests quatre serveis. A més, de cara a finals d’any i al llarg del 2023 la Generalitat té previst desplegar quatre serveis més, tots ells situats també a les capitals de comarca: “Hem planificat una arribada pautada i ordenada dels serveis, ara estem treballant en com organitzar tot el funcionariat que avui dia està distribuït en la majoria dels casos en tres territoris diferents”, comentava David Alquézar.

Apropar la delegació del territori és un dels objectius que el delegat del govern i els seu equip es va proposar, segons indica, des d’un bon principi. És per això que durant els set mesos al capdavant de la delegació Alquézar ha vistat pràcticament tots els municipis de la vegueria Penedès: “és una feina que abans no s’havia fet i que jo considero vital perquè el territori ens identifiqui com un element útil”, comentava. Aquestes visites s’han complementat amb reunions mensuals amb els diferents consells de direcció dels serveis territorials existents que donen servei a l’àmbit Penedès i amb moltes d’altres amb els principals agents econòmics i socials del territori.

Alquézar ha destecat reiteradament la singularitat de la vegueria Penedès i ha insistit en que cal treballar perquè esdevingui un motor econòmic del país. En aquest sentit, ha apuntat alguns projectes estratègics per la delegació com ara els de l’àmbit del motor elèctric: “Al Penedès tenim Idiada, que és un projecte prioritari pel govern, tenim també el Parc Motor de l’Anoia i estem pendents d’algun nou projecte al Garraf”. Pel que fa a Idiada, el delegat del govern ha refermat l’aposta perquè creixi als terrenys on estava previst que s’hi instal·lés el Logis: “Volem que Idiada creixi als terrenys que havia d’anar el Logis i de fet ja hi ha un projecte Next Generation presentat per aconseguir-ho”.

El delegat del govern ha situat aquest projecte en el marc de la reindustrialització global del Penedès, i ha assenyalat que Idiada 2 pot anar lligat a l’impuls del Campus Motor de l’Anoia. “Cal una mirada penedesenca en tota la reindustrialització que Catalunya viurà els propers anys”, ha afirmat el delegat, tot defensant que el territori “ha de fer aflorar els seus potencials” per tirar endavant noves indústries, com el vehicle elèctric.

Malgrat l’aposta passa per construir un segon centre de desenvolupament automobilístic als terrenys històricament reservats per al Logis Penedès, Alquézar també precisa que ara mateix el projecte del centre d’intercanvi de mercaderies projectat per l’empresa pública CIMALSA no es pot donar per arxivat. Apunta que hi ha converses obertes amb el Departament de Territori per estudiar què fer definitivament amb els terrenys.

Des del mateix Departament, i segons ha pogut confirmar l’ACN, hi ha una negociació oberta, si bé puntualitzen que ara per ara “es treballa per fer compatibles els dos projectes”, tal com havia defensat l’anterior conseller, Damià Calvet. En aquest sentit, recorden que a l’estiu el Parlament va aprovar una proposta de resolució que instava el Govern a aprovar el nou pla director del Logis.

D’altra banda, Alquézar ha avançat la intenció de crear un Institut de Desenvolupament de les Comarques Penedesenques amb la intenció d’impulsar l’economia d’aquest territori. L’objectiu és seguir el model instaurat a zones com les Terres de l’Ebre “i generar nous espais d’oportunitat”. Ha assegurat que la intenció és “atraure iniciatives que dinamitzin l’economia amb afectació directe al mercat de treball però de forma equilibrada amb el paisatge”.

Finalment, el delegat s’ha mostrat partidari d’estudiar la creació de regions pròpies de Salut, Emergències i també dels Mossos d’Esquadra. Alquézar considera que durant aquesta legislatura es podrà “avançar per establir les bases” d’un desplegament territorial d’aquests serveis bàsics “que singularitzin el Penedès com a vegueria”.

 

FER UN COMENTARI