El LAB de Vilanova viatja a l’Antàrtida per investigar l’efecte de l’excés de soroll al fons marí

0
1030
La regidora Conxi Martínez, l’alcaldessa Olga Arnau i el director del LAB Michel André, visitant dimarts el LAB de Vilanova.

Dimecres a la tarda va sortir de Vilanova una expedició muntada pel Laboratori d’Aplicacions Bioacústiques (LAB) de la UPC amb destinació a l’Antàrtida, per mesurar el soroll que hi ha al fons del mar i les conseqüències que té sobre la fauna (balenes, foques, etc.). L’expedició durarà quinze dies i la seva tasca consistirà en la col·locació d’uns sensors amb micros en una península del continent austral i en unes badies properes. Des d’allà, les dades que recullin s’enviaran automàticament al LAB de Vilanova, on es processaran. El director del LAB. Michel André ha explicat que “fins ara no hi ha contaminació acústica a l’Antàrtic, però sabem que el gel es fon i que s’obriran noves rutes per barcos, s’hi explotaran els recursos naturals i això tindrà conseqüències de sorolls”. I afegeix que “abans que passi, ara que està en un estat quasi zero de contaminació, volem saber les condicions actuals dels organismes i optar a implementar mesures de conservació dels animals”.

Experts, a Vilanova

D’altra banda, s’ha pogut confirmar que Vilanova acollirà del 25 al 29 de maig el tercer Oceanoise, un congrés que reunirà més de 150 científics que debatran sobre la problemàtica de la creixent contaminació acústica al fons marí. Ja es va fer el primer al 2015, el segon al 2017 i ara l’auditori Eduard Toldrà acollirà el tercer. No en va, el LAB de Vilanova és l’únic d’Europa dedicat exclusivament a l’estudi de l’excés de sorolls al mar i les seves conseqüències sobre la fauna. El punt de partida del congrés serà avaluar què s’ha fet del congrés de 2017 ençà i treure’n conclusions, en un món que segons Michel, “normalment hi ha por a compartir idees perquè no els les robin”. En aquest sentit, Vilanova va ser pionera a organitzar aquestes trobades periòdiques, en un entorn que el director del Laboratori considera “perfecte” perquè és en una ciutat mitjana, que facilita les trobades informals posteriors i agafar un clima de confiança. La novetat és que per primer cop reunirà en una taula els quatre agents implicats: “els que fan el soroll, els que no volen soroll (ONGs), els que regulen el soroll i els estudiosos que fem propostes de solució”.

FER UN COMENTARI