Segons el director de CIMALSA ja hi ha algunes empreses interessades a instal·lar-s’hi. Es parla d’una primera fase que ocuparia entre 30 i 40 hectàrees i que, en qualsevol cas no seria realitat abans d’uns dos anys

Canvi substancial en el plantejament del Logis Penedès. Tal com ha anunciat Isidre Gavín, director de CIMALSA, l’empresa pública de la Generalitat encarregada de promoure, desenvolupar i gestionar infraestructures i centrals per al transport de mercaderies i la logística, el projecte es desenvoluparà per fases i, de moment, es començarà per unes 30 o 40 ha (un 10% de l’ocupació total prevista). Aquest canvi es dóna després que hagin arribat les primeres demandes d’empreses per instal·lar-s’hi i, com ha apuntat Gavín, “al territori s’hagin fet acords perquè el projecte avanci”.

Aturat durant anys

El projecte original del Logis Intermodal del Penedès preveia la construcció d’una terminal intermodal de mercaderies, en un primer moment connectada a la via ferroviària d’ample ibèric i, en un futur, al corredor d’ampli internacional entre Tarragona i Castellbisbal que hauria de formar part del Corredor Mediterrani. “La mala gestió que el govern central fa amb la connexió ferroviària és un gran llast i no només pel Logis, sinó per tot el país, per l’exportació…” ha denunciat Gavín.

Aquesta incertesa de l’ample internacional, el debat intens en l’àmbit territorial sobre la conveniència o no del Logis, el fet que el Pla Territorial del Penedès no estigués enllestit i la manca de recursos públics durant els anys de crisi han estat, pel director de CIMALSA, els motius pels quals el Logis Penedès ha restat aturat. “Però ara estem davant un canvi de paradigma: el Pla Territorial està madur, el territori s’hi ha mostrat majoritàriament a favor a través tant del Parlament de Catalunya com dels Consells Comarcals i dels Ajuntaments, de les federacions empresarials i dels sindicats, a més existeix demanda d’empreses per instal·lar-s’hi. Per tot plegat hem pres la decisió de començar el Logis per fases” ha explicat. Gavín ha justificat la decisió al·legant que no es poden perdre oportunitats ara que la demanda d’empreses ha arrencat.

“L’hem girat com un mitjó”

El màxim responsable del Logis ha explicat que, per la seva banda no han escatimat recursos per millorar el projecte i fer-lo més sostenible i integrat al paisatge: “l’hem girat com un mitjó” ha conclòs. Tot i que no ha volgut parlar de terminis d’execució, Gavín sí que ha apuntat que no serà abans de dos anys i que aquesta primera fase arrencarà sense ferrocarril. També s’ha donat a conèixer que el futur Logis preveu incloure un centre de formació que es posarà a disposició de les necessitats del territori i que CIMALSA manté contacte amb la IDIADA (una de les empreses més importants del Baix Penedès) i se’ls ha ofert una part de la superfície del Logis.

Recordem que el Logis Penedès va ser aprovat definitivament per la Generalitat l’any 2011 amb un abast de 404 ha de sòl davant de Banyeres i arribant als termes municipals de l’Arboç, Sant Jaume dels Domenys i Castellet i la Gornal i Santa Margarida i els Monjos.

 

FER UN COMENTARI