Només cal fer un tomb pels principals supermercats de les nostres contrades i el que s’està veient clarament és que el nou format que va agafant acòlits és el menjar preparat. Cada dia els supermercats van ampliant les seves lleixes dedicades a aquesta mena de producte que fins fa poc temps només ocupava un petit espai dins tota l’oferta comercial de l’establiment.
Fa uns anys que la dona es va incorporar al mercat laboral, llavors va desaparèixer la tradicional divisió de tasques a la llar. Ja fa dies que tots dos membres d’un matrimoni s’encarreguen de tot una mica. Aquesta minva del temps lliure ha provocat, entre altres coses, que quan hi ha més gent en un supermercat sigui el cap de setmana, quan en teoria els membres de la família fan festa. Per altra banda, el que compren també ha patit els seus canvis i els menjars preparats cada dia són els més buscats. El gran predecessor de tot això va ser el pollastre a l’ast amb patates xip que, amb un vermut, et solucionava perfectament un dinar de diumenge a un cost reduït.
Ara en un supermercat pots trobar moltes coses precuinades que amb un toc de microones les tens servides a taula i amb gust que cada dia està més proper al que trobàvem a les nostres llars. Una part d’aquests amants han optat pel menjar japonès, que pots trobar en molts restaurants i amb el qual, amb el mínim esforç, pots sortir de taula ben content i satisfet i menjant sa. Crec que una de les raons que aquest producte avanci a marxes forçades entre nosaltres és la manca que hi ha en moltes famílies de ganes i de temps per cuinar tradicionalment. Per als grans àpats de Nadal i festa major cada dia hi ha més comensals que aposten directament per anar al restaurant o pel menjar precuinat sense més complexos. Aquest és el nostre futur i fins i tot gran part del present.