El Ministeri pagarà la regeneració de les platges de Calafell

0
360

El Servei de Costes de l’Estat finançarà al 100% el projecte per a la regeneració natural de les platges de Calafell. Hi destinarà 308.000 euros del pressupost per a la lluita contra el canvi climàtic, i la seva intenció és fer-ho abans d’acabar l’any entre l’Estany de Mas Mel i el límit de terme amb Cunit, segons informa l’Ajuntament.

Aquesta iniciativa servirà per retenir sorra i compensar els efectes dels temporals, que cada vegada que plou una mica fort s’emporten la sorra, però també enriquirà la diversitat biològica de la franja litoral en flora i fauna. Consisteix a afavorir l’aparició de petites dunes on s’acumuli sorra de forma natural, tal com ja passava antany amb els antics madalers.

En els darrers temps, l’Ajuntament ha fet sengles proves pilot a dos indrets de les platges. S’han assajat dos sistemes per veure quin retenia més sorra: la plantació d’espècies vegetals típiques de les platges i acumular restes de vegetació marina. També s’ha deixat una zona sense fer-hi res per poder avaluar l’efecte de les altres dues. L’acumulació de restes de vegetació marina ha resultat ser la més eficaç, per la qual cosa és el mètode que es farà servir.

La renaturalització és un sistema que garanteix resultats a llarg termini i amb un cost econòmic molt inferior a les aportacions de sorra, que, a més, tenen efectes efímers.

Dunes que són reserva

L’alcalde de Calafell, Ramon Ferré, diu que el sistema de dunes “ha d’esdevenir també un reservori de sorra que permeti reposar-ne als punts que puguin quedar afectats pels temporals”. Ferré assenyala també que “la naturalització no s’acostuma a fer en platges tan urbanes, i per això aquest projecte serà un camp d’aprenentatge per als ambientòlegs”.

FER UN COMENTARI