Desembre, un mes en què les família es reuneixen i els regals i desitjos de pau i harmonia tendeixen a associar-se.

L’altre dia llegia una vinyeta que preguntava: “Pel sopar de Nadal, el mòbil va a la dreta o a l’esquerra del plat?” Pot sonar a broma, però la veritat és que les famoses Tecnologies de la Informació i Comunicació (TIC), en lloc de comunicar-nos ens deshumanitzen i, de pas, tendeixen a atrofiar una mica més les nostres privilegiades ments. I això davant l’atenta mirada dels infants i de comensals.

Aquest segle XXI portarà molts canvis però també moltes contradiccions (no descobreixo res de nou). Els avanços de les TIC s’haurien d’utilitzar amb un criteri que neix, es desenvolupa i mor en el mateix individu per la seva formació. Es parla molt d’educació, però la tecnologia a la nostra disposició en general no s’utilitza raonablement, es cau en allò que és fàcil i de vegades en actituds una mica estúpides i ridícules.

La lectura convida a una reflexió: vostè què pensa? dreta, esquerra del plat… o ús el sentit comú? Aquest és el dilema. Un dels meus amics em comentava “ni dreta, ni esquerra; dins el plat”, en tant que únic menjar que alimenta sense parar les ànsies de l’esmentat comensal.

Suggereixo gaudir de la companyia de la família, dels amics i coneguts. Suggereixo que això que anomenem mòbil o cel·lular, el silencieu i guardeu durant el sopar de Nadal, de manera que passi inadvertit i no encapçali la taula de la reunió familiar. Bon Nadal.

Ramon Caba Robletto
Vilobí del Penedès

FER UN COMENTARI