Disset municipis costaners del litoral català han signat aquest dimecres a Vilanova i la Geltrú un manifest de suport al sector pesquer per garantir-ne el seu futur. Els signants veuen amb preocupació l’afectació de les directives europees sobre un sector cada cop més “arraconat”, que necessita una “regulació personalitzada” que s’adapti a les diferents modalitats de pesca i a les diferents realitats socials.

Pels representants municipals, el manifest representa la implicació del món local en el futur del sector. El text destaca que el sector pesquer pateix per la seva viabilitat futura a causa de tres motius. Per un costat hi ha l’aplicació espanyola del Pla Multianual Europeu de Pesca Demersal, que regula la modalitat d’arrossegament fins al 2025. En segon lloc, pels efectes de l’obligació de fer una estimació de les captures abans d’entrar a port, i la tercera causa és l’esborrany del nou Pla de pesca en l’àmbit de l’encerclament.

En aquest sentit, els municipis signants “han fet seves” les reivindicacions del sector i s’han conjurat per donar suport al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, en la seva tasca de defensa del model de gestió pesquera a Catalunya, per tal de garantir el futur del sector. També s’han compromès, a través de la FMC i l’ACM, a sumar més municipis i a traslladar totes les reivindicacions a les autoritats espanyoles i europees.

L’alcaldessa vilanovina, Olga Arnau, ha recordat que la problemàtica del sector pesquer a Catalunya “és de país” i ha convidat a tots els municipis catalans a unir-se a la reivindicació: “Aquest no és un problema del litoral i dels municipis amb port pesquer, perquè la pesca és un sector estratègic per la cadena alimentària, per la promoció de l’alimentació saludable, de proximitat i per l’equilibri dels ecosistemes marins”.

L’alcaldessa de Vilanova, Olga Arnau, llegint el Manifest en defensa del sector pesquer. // LA FURA

Per la seva banda, el director general de Política Marítima i Pesca Sostenible, Sergi Tudela, ha reconegut que Europa “va tard” a l’hora de regular la transició a la sostenibilitat del sector pesquer i que ara s’estan prenent mesures “molt dures”, com la reducció de les jornades de pesca.

“Cal que es faci una regulació intel·ligent per tenir més peixos al mar i que no desapareguin els pescadors”, han destacat els representants dels pescadors, que han celebrat que els municipis s’hagin compromès a portar les seves reivindicacions “allà on calgui”.

Els municipis promotors del manifest són Alcanar, Arenys de Mar, Barcelona, Blanes, Cambrils, Deltebre, el Port de la Selva, l’Ametlla de Mar, l’Escala, la Ràpita, Llançà, Palamós, Roses, Sant Feliu de Guíxols, Tarragona, Torredembarra i Vilanova i la Geltrú.

FER UN COMENTARI