El Most premia el documental de Pep Puig “40 Hectàrees, la Terra i el Pagès”

0
1254

El Most va tancar diumenge la seva vuitena edició en una fastuosa festa en què el cinema i el vi van ser els protagonistes. En la gala de cloenda, conduïda per l’actriu Cristina Dilla, es van donar a conèixer els deu premis del festival, i en va resultar guanyador el film francès Minéral, de Marc Picavez, amb el Gran Premi del Jurat (valorat en 3.000 euros) i el Premi Arrels. Durant la cerimònia es va projectar en estrena a Catalunya el nou film del també francès Olivier Assayas Non-fiction, protagonitzat per Juliette Binoche i Guillaume Canet. El Most 2018 tancava així gairebé dues setmanes de projeccions i tastos de vins i caves a Vilafranca i diferents municipis del Penedès, amb una xifra provisional d’espectadors que puja fins a 4.200.

Premis Collita

El jurat de la secció Collita, composat per la periodista vinícola Montse Serra, el productor cinematogràfic Tono Folguera, la codirectora de la Mostra de Films de Dones Marta Selva i l’enòloga Sara Pérez també va atorgar el Premi Vi Català, valorat en 1.500 euros, a 40 Hectàrees, la Terra i el Pagès, el documental del vilafranquí Pep Puig que reivindica la figura del pagès que treballa la vinya en ple segle XXI; i el Premi Projecció Internacional, valorat en la mateixa xifra, a Revolución líquida, de Clara Isamat, directora ja guardonada amb el premi Most 2016 i premiada amb el màxim guardó del Festival Oenovidéo 2018.

Els Premis a Millor Ficció i Millor Documental han sigut per Bohèmia, d’Anna Petrus, i Grand Cru, de David Eng, respectivament, mentre que el Premi a Millor Treball Promocional es van repartir ex aequo entre Vinícola del Priorat: Vins de grans persones, d’Oscar Sánchez i Guillem Martínez, i Cultivare. Making Of 2018, d’Oriol Gallart.

Premis Brot

El jurat de la secció de curtmetratges de ficció, Brot, format per la crítica cinematogràfica Desirée de Fez, l’actriu Daniela Feixas i el president de la Federació Catalana de Cineclubs, Tariq Porter, va atorgar el Premi del Jurat a Uno, de Javier Marco Rico. Per la seva banda, el Premi del Jurat Jove, format per Marta Amat, Sergi Chaves, Clàudia Guillen, Clàudia Climent i Cristina Roca, i també el Premi del Públic, són per al curt d’animació Viacruxis, d’Ignasi Lopez Fàbregas.

Xavier Fornos, director del Vinseum i codirector del Festival, ha destacat l’èxit del Most Edu, apropament al cinema i a la cultura vitivinícola al sector més jove, amb diverses iniciatives com el Campus Brot, “que llueix en la primera edició amb una vintena de joves col·laborant per programar una sessió de Brot jove i de gran interès cinematogràfic que va ser una experiència exitosa”. A més, les sessions de Most a les Escoles ha tingut un públic d’uns 600 alumnes de primària i secundària del Penedès. El president del Cine Club Vilafranca i codirector del Festival, Manel Balaguer, destaca que la secció Gran Reserva fa “una aposta cada vegada més cinèfila” amb pel·lícules com la de Godard o Lacuesta, que van omplir les sales.

FER UN COMENTARI