El Noia i onze clubs punters renuncien a la Champions i volen impulsar una superlliga europea

0
612
Últim partit jugat pel Noia a la Lliga Europea, davant el Barcelos, el 10 d'abril (foto: Monica Arcay - Hockey Global).

Revolució de primer nivell a l’hoquei patins europeu, amb el CE Noia Freixenet com un dels clubs protagonistes. Dotze dels equips punters del continent, que tenien dret a jugar a la Lliga Europea, i tots membres de l’Associació de Clubs Europeus d’Hoquei Patins (EHCA), han renunciat a disputar-la perquè van plantejar un nou format d’eurolliga que pogués ser més atractiu per als clubs i el públic. La WS Europe Rink Hockey inicialment els va dir que sí, però a l’hora de la veritat se n’ha desdit. I com a mesura de força, els clubs EHCA han abandonat la competició. La conseqüència? Una eurolliga devaluada, ja que cap dels equips que jugaran la WS Europe Cup han acceptat de fer el salt a la Champions, i el 90% dels que sí que ho faran no han fet mèrits esportius per ser-hi.

Equips de primer nivell

Els companys de viatge del Noia en aquesta singladura són clubs de la potència de Barça, el Reus, el Caldes, i també el Liceo, el Porto, el Benfica, entre altres. Ferran Andreu, president del CE Noia, explica quin ha estat el procés fins arribar aquí: “el projecte EHCA no és un projecte elitista de dotze clubs sols, sinó un model que qui faci mèrits per jugar la competició, com el Caldes aquest any, hi jugui”. Hi hauria, així mateix, invitacions per a equips de lligues emergents, que no són punteres, com l’alemanya, la francesa, la suïssa i l’holandesa, entre altres.

La seva proposta és fugir del format actual de fase de grups amb quatre equips per grup, perquè, com explica Andreu, “com a molt jugues dos partits d’alt nivell a casa”. Planteja una lliga regular, que si fos amb vuit o deu equips podria ser de tots contra tots a doble volta, i si en fossin setze, doncs dos grups. Creu que la majoria de partits serien més atractius per al públic, els clubs farien més taquilla, la majoria de desplaçaments no serien cars “i hi ha un alt nivell d’interès d’espònsors importants per invertir en aquesta lliga”. No com ara.

A principis d’agost l’EHCA ho va plantejar a la WS Europe Rink. Andreu explica que els van donar l’ok. Però al cap de dos dies, van informar que mantenien el format antic. I els dotze equips EHCA, que compten amb el suport de la World Skate, s’han retirat de la competició.

Seguir negociant o lliga alternativa

A partir d’aquí, hi ha molts escenaris possibles. La prioritat és seguir negociant, perquè creuen que encara hi ha marge de temps. Però també podrien acabar muntant una competició paral·lela. El temps dirà. El que vol deixar clar Andreu és que el projecte EHCA “vol ser un model de competició inclusiva, no elitista, amb la idea de fer créixer aquest esport”, també a països on ara no està professionalitzat ni són de primer nivell.

FER UN COMENTARI