El nou VINSEUM: 5.000 m2 per reivindicar la cultura popular del vi

0
823
El nou edifici s'estrenarà la primavera del 2023. // LA FURA

Aquest dimarts el Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, el Vinseum, ha obert les portes per mostrar a la premsa i a l’Ajuntament de Vilafranca el resultat de les obres de remodelació i ampliació de l’antic edifici de Cal Pa i Figues, que ampliaran fins a 5.000 metres quadrats l’antic Palau Reial i tot l’equipament.

Les obres pretenen posar en valor el patrimoni material del Vinseum amb espais per exposicions i material però també adaptables a la realització d’activitats. Durant la presentació del nou edifici, l’arquitecte Santi Vives ha fet un repàs històric a les obres del Palau Reial, l’enderroc de l’edifici de Cal Pa i Figues, que van destapar restes arqueològiques de valor com un celler del segle XIX, i l’adequació de la capella de Sant Pelegrí. Modificacions que s’han anat treballant des de principis dels anys 2.000. Finalment, després dels contratemps causats per la descoberta arqueològica i la pandèmia, l’edifici nou està finalitzat: “com que es tracta d’un museu, és una caixa tancada que necessita tenir poca llum natural per no malmetre la museografia, però hem buscat la manera de fer un espai il·luminat de manera estratègica”, explicava Vives.

La planta baixa de l’edifici serà d’accés lliure i prolongarà la plaça Jaume I, i el museu comptarà amb un total de 5.000 m2, 3.000 dels quals seran per exposició. De les sis plantes, quatre es destinaran a l’exposició permanent: una planta anirà dedicada al Penedès i les altres tres als 3.000 anys de la cultura del vi arreu de Catalunya. Per recuperar peces, el nou edifici exposa el “mamut” del Vinseum, una premsa de biga de Cunit que s’exposava a l’antic museu fins al 2010; i instal·larà el mural que Pau Boada va fer als anys 60 per explicar el cicle de la vinya i l’elaboració de vi.

A una de les plantes, soterrada, també s’hi inclou un espai per la restauració de les peces per evitar el trasllat del material a restaurar fora del museu. A més, la planificació de les obres ha tingut en compte una futura ampliació fins al carrer Hermenegild Clascar.

El projecte museogràfic s’està definint des del 2018: de les 500 peces que es mostren actualment se’n passaran a exposar entre 2.000 i 3.000, i l’equip de Varis Arquitectes treballa conjuntament amb l’equip de museografia del Vinseum per adaptar el projecte a les necessitats temàtiques i espacials del museu.

La distribució i col·locació del material museogràfic al nou espai suposarà una inversió municipal de 2 milions d’euros, però des de l’Ajuntament i el museu confien en l’adquisició de més ajuts i recursos. Xavier Fornos, director del Vinseum, apuntava que el nou museu vol reivindicar la cultura popular del vi: “el vi sempre ha estat a l’abast de tothom i per a tothom, i no podem donar-ne només la llicència de parlar-ne als especialistes. Hem de desmitificar la càrrega més acadèmica del vi i fer entendre que tothom som partíceps d’aquesta herència i cultura del vi”. Amb el nou equipament, que es preveu inaugurar l’abril del 2023, el museu pretén passar dels 30.000 visitants anuals actuals a uns 70.000.

90 anys de museu

Fornos reconeixia la tasca necessària de totes les persones del museu que s’han implicat en la cura del patrimoni durant els noranta anys d’història del museu, així com la cooperació amb la Generalitat de Catalunya per la conservació de les excavacions i l’interès en el museu, l’Ajuntament per l’impuls i implicació, i la feina i adaptació de la constructora Cots i Claret. “Gràcies a totes les col·laboracions i totes les persones, que són moltes, que han treballat en les reformes i en les nostres col·leccions, podrem tenir un museu que sigui una referència de país”.

Per Fornos, l’objectiu del Vinseum és aconseguir ser Museu d’Interès Nacional: “això facilitarà l’increment d’aportacions des de la Generalitat, perquè ja ens miren de prop, i també perquè volem que la nostra proposta convenci per la seva singularitat i perquè sigui representativa de Catalunya”.

El president de Vinseum, Joan Tarrada, agraïa la feina de tots els implicats, amb especial menció a l’equip del museu, i assegurava que Vilafranca tindrà “el millor museu de vi del món i finalment podrà ser la capital del vi”. L’alcalde Pere Regull també ha reivindicat la història de l’entitat, recordant que a banda de disposar de 15.000 peces també ha estat un espai per moltes activitats, i apuntava que el Vinseum contribueix a destacar “l’ADN penedesenc”, que relaciona amb el món del vi.

El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, Ricard Rafecas, ha reconegut que la remodelació “ha tingut alts i baixos” però assegurava que el museu “ha resistit les situacions adverses i serà el centre de referència del vi de Catalunya que vol ser”. Per la seva banda, el tinent d’alcalde de l’Àrea d’Acció Territorial i Serveis Urbans, Francisco Romero, explicava que les obres han tingut un cost de 4,5 milions d’euros, “probablement el pressupost més important que hem destinat en equipaments els darrers anys”, i afegia que les obres s’han beneficiat d’1.925.000 euros dels Fons Europeu de Desenvolupament Regional.

FER UN COMENTARI