El nou vitral ja llueix a la basílica de Santa Maria de Vilafranca

0
677
foto: Gemma Sánchez - ACN

Dissabte es va inaugurar el nou vitrall de la basílica de Santa Maria dedicat a la vinya, en un dels finestrals que hi havia buits des de la Guerra Civil. Ja només queda un únic finestral sense elements decoratius. La comissió impulsora de la reforma de Santa Maria desconeix per quin motiu després de la reposició de vint finestrals, en van quedar els dos de buits.

El nou vitrall és una rosassa molt acolorida, dissenyada per l’artista vilafranquí Fèlix Plantalech, que l’ha titulat “L’alegria de viure”, on ceps entrelligats “aconsegueixen alliberar-se”. La rosassa l’ha confeccionada el taller Can Pinyonaire de Girona, amb el finançament de Serveis Mèdics Penedès. El segon finestral s’omplirà el 2022.

Plantalech mai havia dissenyat un vitrall, i explica que va assumir el repte inspirant-se tant en el mateix temple com en altres de gran envergadura, com la Sagrada Família, i agafant com a referent l’obra “La Danse”, d’Henri Matisse, en què diverses figures ballen damunt una bola del món. Com que la comissió li havia demanat que l’obra respirés Penedès, hi va posar els ceps com a protagonistes.

Josep Maria Feliu, de la comissió que impulsa la restauració de Santa Maria, recorda que el temple va ser la primera església parroquial de Catalunya construïda amb estil francès, que després s’identificaria com a gòtic, i celebra que la seva restauració vagi acompanyada de nous vitralls.

De 2,6 metres de diàmetre

La instal·lació del vitrall l’ha completat la vitrallaire vilafranquina Txell Colomer, que ha creat la rosassa de 2,6 metres de diàmetre seguint les mateixes tècniques que s’utilitzaven a l’època medieval. Amb vidre bufat a mà procedent d’Alemanya, han tallat les peces i les han emplomat per donar forma al disseny de Plantalech. Colomer destaca la complexitat de fer un vitrall per a un edifici amb set segles d’història, “on els moviments de pedra són constants, malgrat gairebé no es percebin”.

FER UN COMENTARI