El Pacte de Coma-ruga reivindica la gestió conjunta de les platges

0
364
Platja de Coma-ruga. Foto: ACN.

Les localitats des de Sitges fins a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant han tornat a fer-se sentir amb un nou manifest per reclamar, de forma unitària, una protecció de les platges. Una declaració d’intencions on manifesten la necessitat de gestionar sostenibilitat ambiental i salut de forma consensuada. No obliden, però, que “el litoral també és el principal atractiu de la majoria dels municipis litorals i, per tant, base principal de l’economia, base de la indústria de l’allotjament i potenciadores de molts sectors econòmics municipals”.

L’objectiu principal del manifest d’aquesta taula de municipis, sortida del Pacte de Coma-ruga, és “garantir les platges com a espais de salut i activitats econòmiques mantenint l’equilibri d’usos humans i ecosistèmics”. Això es vol fer gestionant el litoral d’acord amb els tres pilars del desenvolupament sostenible: la viabilitat econòmica, l’equitat social i la sostenibilitat ambiental.

A partir d’aquests tres pilars, el manifest compta amb 8 punts en els quals es fa referència a qüestions com els sistemes de manteniment i neteja de les platges, la conservació i recuperació del litoral, l’adaptació dels municipis i les costes al canvi climàtic i al repte imminent de l’eventual pujada del nivell del mar, entre d’altres.

La Taula de Municipis per un Litoral Sostenible “s’entén com un punt de trobada entre municipis pel diàleg i la cooperació de les administracions, per aconseguir objectius conjunts amb tres eixos principals de treball: la necessitat de la recuperació ambiental del litoral i la seva renaturalització, la creació d’una unitat de gestió i la participació i conscienciació dels sectors econòmics i la ciutadana”. Actualment, està formada per Sitges, Vilanova i la Geltrú, Cubelles, Cunit, Calafell, el Vendrell, Roda de Berà, Creixell, Torredembarra, Altafulla, Tarragona, Vila-seca, Salou, Cambrils, Mont-roig del Camp i Vandellòs i Hospitalet de l’Infant.

FER UN COMENTARI