El parlar penedesenc entra a la xarxa

0
1936
Joan Solé Bordes (secretari de la Secció de Parlar Penedesenc de l’IEP) i Josep Anton Calvet (autor del web).

El filòleg vilafranquí Ramon Marrugat fa anys que treballa en un recull de paraules del parlar penedesenc, aquells mots o variants dialectals pròpies del Penedès, emprats en registre col·loquial. En té més de 3.000 de recuperades, i dins el seu projecte de recopilació, ha obert a través de l’Institut d’Estudis Penedesencs (IEP) un canal de difusió dels seus treballs, que pot ser alhora un multiplicador de la tasca de recerca ja que s’obre a què totes les persones puguin fer aportacions.

L’IEP presentarà la pàgina web www.iepenedesencs.org/parlarpenedesenc dissabte a partir de les 8 del vespre a l’auditori del Vinseum, de Vilafranca, en el marc d’una jornada de record a Pompeu Fabra, en l’any del 150è aniversari del seu naixement. Josep Anton Calvet, president de la Secció d’Història de l’IEP i autor del web, explica que d’entrada s’hi han penjat prop de 200 mots, que es poden localitzar amb un cercador o per ordre alfabètic. La definició etimològica, la variant estàndard, la transcripció fonètica, cites literàries i fins i tot referències científiques, són algunes de les entrades que acompanyen cada paraula. “Avui dia, l’hàbitat natural de les enciclopèdies és la xarxa”, ha dit Calvet. El web forma part del projecte amb el qual Marrugat va guanyat la beca Joan Veny, i els seus continguts formaran part de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Penedès.

L’acte “En record del Mestre Fabra” començarà, de fet, a les 7 de la tarda, amb un monòleg teatral de Rosa Cadafalch, que ja el va representar el 23 de febrer, quan el Departament de Cultura de la Generalitat va concedir una menció especial del Premi Pompeu Fabra a l’IEP. Tot seguit hi haurà els parlaments institucionals, presidits per la directora general de Política Lingüística, Esther Franquesa.

FER UN COMENTARI