El Penedès oblidat

0
256

El Govern de JxCAT-ERC ha presentat l’esborrany de pressupost de la Generalitat per al 2020 que, si ningú se’n desdiu abans d’hora –o no intervé algun tribunal per aturar-ho, que també podria ser– aprovaran en els propers mesos, amb el suport d’En Comú Podem. Aquest pressupost preveu unes inversions territorialitzades de 1.687 milions d’euros, dels quals a la comarca del Baix Penedès només n’hi corresponen 1,99. El Garraf queda una mica menys mal parat –no gaire–, amb 6,55 milions, mentre que l’Alt Penedès és la comarca del Penedès històric que ho té millor, 9,78 milions.

La manca d’inversions al Baix Penedès ve de lluny. Tant se val que des de fa molts anys sigui la comarca de Catalunya amb un índex d’atur més alt (17,18% al gener de 2020). Sempre es troba a la cua en inversions. Fins i tot es dona el cas que algunes de les poques inversions que apareixen al pressupost d’enguany ja apareixien al d’anys anteriors i no s’han materialitzat, com la del sector de Mestral a l’Arboç. Cal preguntar-se, doncs, per què el Baix Penedès no cau simpàtic; per què no és a l’agenda de la classe política dirigent del país. I no només de la de Palau. Tampoc ho és a la de la Diputació de Tarragona ni a la de l’Estat. I no serà que el Baix Penedès no hagi tingut polítics propers a les altes esferes de poder. Quim Nin, Jaume Domingo, Josep Maldonado, Martí Carnicer i Jordi Jané són alguns dels polítics que han tingut càrrecs importants al Govern de Catalunya, i el seu poder d’influència a l’hora de distribuir les misses per comarques ha estat més aviat minso. Es fa difícil de creure que quan els representants de la comarca d’una i altra època (diputats, directors generals, consellers, delegats del Govern, etc.) detecten alguna necessitat al territori, pugui ser sempre ignorada pels seus correligionaris. Quan solucionar-la seria peccata minuta per al pressupost de la Generalitat.

En aquests moments el Baix Penedès té dos diputats, Matias Alonso (Cs), resident a Coma-ruga, que votarà contra el pressupost, i la també vendrellenca Yolanda López (ECP), que hi votarà a favor. La representació és certament escadussera. Però això no és excusa. També els representants locals i comarcals tenen una responsabilitat. I no han fet res per canviar la dinàmica. Ara faran un Consell d’Alcaldes i potser un manifest. I tots contents.

FER UN COMENTARI