Foto: Ajuntament de Vilanova.

L’Ajuntament de Vilanova compta ja amb el pressupost per a l’any 2024, després que aquest dilluns al vespre la proposta del govern hagi obtingut llum verda al ple de desembre. Els comptes per al 2024 ascendeixen a 101 milions d’euros, un pressupost inferior al de l’any passat –que va ser de 110 milions– i que des del PSC han definit “de contenció”. L’Ajuntament ha justificat els comptes perquè ha d’acomplir amb el pla de sanejament econòmic a causa del dèficit pressupostari del 2022. La proposta del govern ha comptat amb els vots favorables de Transformem VNG, mentre que ERC i PP s’hi han abstingut i Junts i la CUP hi han votat en contra.

Entre les partides destacades, hi ha l’augment d’1,4 milions d’euros a l’espai públic, per millorar serveis com la recollida d’escombraries, així com la dotació de 300.000 euros per al pla de manteniment de carrers, o 200.000 al servei de jardineria. El regidor d’Hisenda, Alfredo Villa, també ha destacat la dotació de 750.000 euros a la millora del transport urbà, 600.000 euros per a projectes urbans o 100.000 en la preservació del patrimoni festiu, com són la festa major i el carnaval.

Villa ha afirmat també que es mantenen totes les aportacions destinades a polítiques socials i atenció a la vulnerabilitat, amb algunes redistribucions de partides. S’inclouen també 125.000 euros a projectes de millora a les escoles, 30.000 per a projectes d’eficiència energètica o 100.000 per a material per als equipaments esportius. Projectes com la rehabilitació de l’Edifici de les Calderes (2,2 milions d’euros); la futura caserna de la Policia Local (200.000 euros) o la reforma del parc de Ribes Roges (800.000) també hi són contemplats.

Per a ERC i la CUP, el pressupost “ha quedat curt” en polítiques socials i d’habitatge, mentre que el PP ha trobat a faltar propostes com “una aposta clara per ajudar el comerç”. Des de Junts han retret al govern que no s’hagin atès les seves propostes a causa de “prioritzar compromisos electorals”. Des de Transformem VNG, en canvi, es van mostrar satisfets perquè el govern ha incorporat algunes de les seves propostes per als barris, encaminades a la conservació de la via pública o la urbanització. El seu portaveu, Marc Sagarra, ha avisat que “no es tracta d’un xec en blanc” i la formació ha pactat amb el govern un calendari de seguiment de l’execució. Finalment, el regidor d’Hisenda ha dit que estan oberts a seguir parlant i arribar a acords “perquè la nostra voluntat és tenir el major suport possible”.

L’alcalde de Vilanova, Juan Luis Ruiz, considera que les propostes d’actuacions incloses en el pressupost de l’any vinent responen a “un exercici de realisme i responsabilitat“. “Podríem haver-hi inclòs molts més projectes sotmesos a futures subvencions, però vam decidir prioritzar els que tenim amb certes garanties que podem executar”, ha afegit.

Comissió per gestionar la neteja

El ple també ha aprovat la creació d’una comissió per “tornar a estudiar” quina és la millor forma de gestionar el servei de neteja. El regidor de Serveis urbans i manteniment, Gerard Llobet, ha manifestat la preocupació del govern municipal “des del minut zero” per l’execució de l’encàrrec de gestió pel servei de neteja a la Companyia Municipal d’Aigües, ja que la memòria de l’encàrrec que es va aprovar “es va fer en base a una previsió econòmica que no s’ha produït”.

ERC, Transformem i CUP s’han oposat a aquesta proposta, argumentant que l’estudi pot plantejar el retorn a l’externalització del servei i que això pot repercutir en les condicions laborals del personal. En aquest sentit, han demanat que es busquin solucions per fer viable el servei amb gestió interna. Llobet ha assegurat que la voluntat de crear la comissió d’estudi “no posa en qüestió la tasca dels treballadors ni la seva continuïtat”, sinó que es tracta de buscar altres formes “viables, que no comprometin l’estabilitat econòmica de la Companyia d’Aigües”.

FER UN COMENTARI