El Casal Societat La Principal i la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya ha convocat la sisena edició del Premi Rosa Florido, que es va crear el 2012 amb l’objectiu de reivindicar la figura de Florido i fomentar els dramaturgs i el talent escènic del territori.

En les cinc edicions anteriors només es van atorgar dos premis a causa de la poca participació: aquest ha estat el punt feble que s’ha buscat corregir a partir de la col·laboració amb la Coordinadora de Grups Amateur de Teatre de l’Alt Penedès, que ha suggerit premiar obres no inèdites. Així, a l’edició d’enguany els participants hauran de presentar el text de creació pròpia, que pot ser original o una adaptació inspirada en un altre autor o text; i un DVD amb la gravació de l’obra o lectura dramatitzada representada en algun escenari.

Aquesta sisena edició té dues novetats més: l’obra guanyadora tindrà un premi de 500 euros i la participació s’obre a tots els grups amateurs de Catalunya. Josep Rafeques, president de la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya, ha explicat que la convocatòria es difondrà a tota la federació, assumint més de 300 grups, i que l’objectiu és fer-ne difusió perquè el concurs arribi a altres federacions i a les escoles de teatre d’arreu.

Participació i visibilitat

Remei Ullate, membre de la coordinadora GATAP, ha explicat que a la comarca de l’Alt Penedès hi ha com a mínim 6 obres que poden optar al premi. Aquestes formen part de la roda de teatre que organitza la GATAP i són peces d’elaboració pròpia, lectures dramatitzades o adaptacions de peces ja publicades. Tot i així, Ullate ha destacat que “es busca arribar a tot Catalunya i aconseguir molta participació”.

El jurat, que estarà format per gent del món de l’escena i el teatre professional, valorarà el text i també la representació gravada, de manera que es premiarà al talent en totes les seves facetes. L’obra guanyadora es representarà al Teatre Casal a la segona edició d’Escena Penedès, el setembre del 2019.

Per a participar-hi cal consultar les bases a la pàgina web del Casal i ser una escola de teatre o un grup amateur federat o que formi part d’alguna coordinadora.

Des del Casal s’ha volgut insistir en la importància de Rosa Florido: el seu gerent, Salvador Casals, explicava que la imatge gràfica del premi compta amb una fotografia de Florido i que al dossier de les bases també s’explica qui era i què va aportar al món del teatre.

Valeri Laguna, amic de Florido i membre de la GATAP, ha volgut reivindicar la feina i dedicació de Rosa Florido en l’àmbit de l’educació teatral i de la creació i experimentació de noves formes i continguts. Florido va treballar tota la vida per mantenir viu el teatre, i a nivell penedesenc va ser cofundadora de l’EFIT (Escola teatral del Casal) i la Mostra de Teatre Penedès, entre altres. El premi busca continuar la seva tasca i homenatjar “una feina estroncada massa aviat”.

FER UN COMENTARI