L’equip de govern de Sant Pere de Ribes (PSC) ja té fet el pressupost municipal per al 2021 i a punt de portar-lo a aprovació al ple de dimarts que ve. En total, els comptes anuals ascendeixen a 27.651.385,7 euros, la qual cosa suposa un increment d’1,8 milions d’euros respecte als d’enguany.

“Centrats en les persones”
Es tracta d’uns pressupostos marcats per la pandèmia i, segons va recalcar l’alcaldessa del municipi, Abigail Garrido, “segueixen la línia estratègica de centrar-se en les persones”.  De fet, d’aquests 1,8 milions d’euros, gairebé 1 milió es preveu destinar-los a accions adreçades a fer front la crisi social i econòmica que s’ha desencadenat arran de la covid-19 (470.000 euros per incrementar els fons de Serveis Socials, Educació i Habitatge; 260.000 euros en polítiques d’ocupació i 150.000 en equipaments). Garrido insistia que es tracta de partides vinculades i transversals “que tenen per objectiu garantir els drets bàsics de les persones, l’accés a l’habitatge, la lluita contra l’atur, el suport al comerç local i a l’emprenedoria…”.

Obertura de nous equipaments
En el capítol de despeses corrents en béns i serveis, el pressupost preveu destinar 257.000 euros. D’aquests destaquen els que s’invertiran en l’obertura d’equipaments que s’han  construït o arranjat aquest 2020, però que s’han de posar en funcionament. Aquest és el cas del nou teatre municipal de les Roquetes; de la pista coberta de Ribes, que s’obrirà tant bon punt les mesures de seguretat per combatre la covid-19 ho permetin; del Centre d’Interpretació dels Indians, situat als baixos de l’Ajuntament i previst inaugurar el segon semestre de 2021; o del Castell de Ribes el qual, si la pandèmia ho permet, s’obrirà al públic el dia 25 de gener, coincidint amb la Festa Major de Sant Pau.

Els comptes de 2021 també inclouen una partida de gairebé mig milió d’euros per fer front a l’actualització de salaris dels treballadors municipals, així com per les noves contractacions que es preveu que hi hagi.

En total, el govern de Sant Pere de Ribes preveu destinar més de mig milió d’euros a inversions, algunes d’elles a la via pública. En aquest sentit, l’alcaldessa defensava la necessitat d’invertir en equipaments i en l’espai públic malgrat la crisi: “l’espai públic és el primer entorn de convivència de les persones” reblava.

Els pressupostos participatius
Els comptes municipals per a 2021 inclouen una borsa de 170.000 euros destinats als pressuposts participatius. Per aquesta convocatòria s’hi han presentat 20 propostes, de les quals 14 s’incorporaran al pressupost. Enguany, però, el procés participatiu s’ha reorientat amb una única categoria enfocada a la postpandèmia i adreçada, entre d’altres, a promoure projectes socials, culturals o solidaris.

715.000 euros per si convenen
Davant la incertesa del moment, l’Ajuntament ha decidit dotar el fons de contingència amb 715.000 euros per si cal mobilitzar-los en cas que sigui necessari. “Per nosaltres el primer són sempre les persones, per això farem tot el que estigui al nostre abast per destinar recursos per superar aquesta crisi”, comentava el tinent d’alcalde Fran Perona.

Resposta a la covid-19
Fins a novembre d’enguany l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes diu haver destinat més de 2 milions d’euros per ajudes directes en promoció econòmica (comerç, restauració, autònoms) i 0,5 milions en ajudes al lloguer d’habitatges. “Només pel comerç local hem promogut una línia d’ajudes directes d’1,08 milions d’euros”, manifestava Garrido, que aprofitava per destacar que en aquest darrer confinament perimetral “l’Ajuntament va trigar només 72 hores a modificar el pressupost per donar ajudes als sectors que ho han necessitat” i instava a la Generalitat a treballar en la mateixa línia.

FER UN COMENTARI