El primer gran incendi de l’estiu crema quasi 200 hectàrees al massís del Garraf

0
240

Dissabte al migdia es va iniciar el primer gran incendi de l’estiu a la vegueria Penedès: un foc forestal a ple massís del Garraf, dins el terme municipal d’Olivella i fins entrar al terme d’Avinyonet, que segons els agents rurals va calcinar 165 hectàrees de bosc, en un perímetre de 186 ha en què van quedar algunes clarianes verdes. Les flames es van propagar ràpidament i va obligar a tallar les carreteres que menen a Olivella (BV-2111 i BV-2415), per on només es deixava transitar el veïnat. També es va recomanar el confinament preventiu, pel fum, de les urbanitzacions Cal Mitjans (Avinyonet), Can Suriol i polígon 7 de les Colines.

Els Bombers de la Generalitat hi van destinar 50 dotacions (vuit d’aèries i 42 de terrestres) i d’entrada la Federació d’ADF Penedès Garraf va aportar-hi 25 vehicles i més de 70 voluntaris. Cap a les 11 de la nit de dissabte el foc es va estabilitzar i estava perimetrat, i no va quedar controlat fins a mig matí de dilluns, després de quasi 48 hores del seu inici. El foc es va aturar, de fet, gràcies a unes vinyes, que van fer de tallafocs. Diumenge es va anar sufocant les fumeroles i flames que s’anaven revifant en alguns punts.

Dissabte, el d’Olivella era el segon incendi més actiu de Catalunya (després del de Baldomar) i segons fonts del Departament d’Interior de la Generalitat, tenia un potencial de creixement proper a les mil hectàrees, si s’escampava cap a la serra d’Ordal, per la qual cosa des del primer moment els equips d’extinció van abocar bona part dels seus esforços a evitar-ho. “Havíem d’evitar com fos que l’incendi entrés a la serra d’Ordal”, va dir David Borrell, cap del cos de Bombers. El conseller d’Interior de la Generalitat, el vilanoví Joan Ignasi Elena, va anar diumenge al centre de control del foc a Canyelles per seguir de prop les tasques d’extinció.

Dilluns els agents rurals seguien investigant les causes del foc. L’incendi havia començat a la confluència de la carretera amb un camí que porta a unes masies, segons va explicar l’alcaldessa d’Olivella, Marta Verdejo. Les columnes de fum de seguida van ser visibles des de tot el Garraf i bona part de l’Alt Penedès.

La Fundació Miranda va haver de treure els cavalls i ponis que fan el pasturatge a l’estiu al massís del Garraf ja que el foc va arribar dins el perímetre per on es mouen. Val a dir que l’inspector en cap del Grup de Recolzament d’Actuacions Forestals (GRAF), Marc Castellnou, va declarar a RAC1 que s’havia denegat permisos per fer gestió forestal al massís del Garraf per protegir la tortuga mediterrània, i paradoxalment “hi va haver un foc que encara va fer més mal a la tortuga”

FER UN COMENTARI