L’empresonament de polítics catalans torpedina la dinàmica municipal al Vendrell

0
843

Quatre hores i mitja abans de l’hora prevista de començar el ple de dimarts, l’alcalde Martí Carnicer (PSC) va decidir desconvocar-lo a petició del seu soci de govern, el PDeCAT. El grup encapçalat per Eva Serramià argumentava que davant la detenció divendres de més diputats al Parlament i l’empresonament preventiu de Carles Puigdemont a Alemanya, juntament amb la situació dels exiliats polítics, el Vendrell no podia “obviar aquesta emergència democràtica” i per això en demanava la suspensió. Un ple que si s’hagués realitzat finalment, hauria vist com almenys tres dels seus regidors (els dos de Som Poble i la d’ERC) l’haurien abandonat en senyal de protesta. En aquest sentit, Som Poble va dir fora del plenari que fins que no es normalitzi la situació política general, creu que no s’hauria de normalitzar la dinàmica municipal.

PP i Cs s’hi oposaven
En aquest context, l’alcalde admetia dilluns que la desconvocatòria del ple s’havia fet per intentar allunyar el “vertigen” de la situació global amb la dinàmica municipal. Sobretot pensant que es troba a les portes d’intentar aprovar el pressupost de 2018 i que no creia que barrejar dos debats alhora hi pogués ajudar. Però no se n’ha sortit perquè ara el PP i Cs, que l’any passat van facilitar-ne l’aprovació, ara recriminen al batlle que hagi fet la gara-gara als grups independentistes desconvocant el plenari. I Carnicer, si no els convenç al llarg d’aquest mes d’abril, es podria veure abocat a presentar una moció de confiança vinculada al pressupost. Una “amenaça” que ja va realitzar l’any passat fins ben bé el mes de maig, i que finalment no va haver de tirar endavant gràcies al suport de PP i Cs. Ara, Carnicer ha dit que buscarà el consens per al pressupost durant aquest mes d’abril. Si no el troba, la moció de confiança està assegurada.

Desmarcat del PSC oficial
Val a dir que l’alcalde ha admès que va desconvocar la sessió atenent a què el partit que li ho demanava, el PDeCAT, està al govern amb ell. I que divendres passat, quan es va produir la darrera bateria de detencions de polítics catalans, va emetre un comunicat “personal” que dista molt del posicionament oficial del seu partit, el PSC. Expressava la seva “profunda contrarietat” per la decisió d’empresonar més polítics catalans; un fet que considerava “humanament terrible”; ho atribuïa a la “falta de diàleg”; i sentenciava que “la polarització i judicialització política ens està empobrint democràticament, trencant socialment, i les seves conseqüències negatives les patirem durant molt de temps”.

FER UN COMENTARI