El projecte Coopera treu al mercat la seva primera melmelada de préssec

0
379
COOPERA

És el primer producte manufacturat de Coopera, que té l’objectiu de permetre el relleu agrari, la inserció de persones vulnerables i evitar l’abandonament del camp

El projecte Coopera acaba de treure al mercat el seu primer producte manufacturat. Es tracta d’una melmelada feta amb préssecs d’Ordal, de la varietat dixired provinents de Ca la Marieta, una finca de Sant Pau d’Ordal (Subirats) amb un miler de presseguers. Aquesta és la primera finca que va començar a gestionar Coopera i que va permetre al seu propietari, ja en edat de jubilació, trobar relleu i no haver d’arrencar els arbres fruiters. A través d’un contracte de parceria, Coopera va començar a formar en tasques del camp persones amb alta vulnerabilitat i aquest estiu els préssecs de fins a sis varietats que es cultiven a la finca s’han venut al Mercat del Préssec d’Ordal. Ara, amb els excedents de préssec de la varietat dixired, una de les més antigues, delicades i gairebé en extinció, però també molt preuada, s’ha elaborat aquesta melmelada.

Coopera ha treballat els camps de presseguers, ha fet la collita i ha venut els préssecs amb la col·laboració de treballadors de la cooperativa Entrem; la fundació Espigoladors, del Prat de Llobregat, s’ha encarregat d’elaborar la melmelada.

1.200 pots de 240 grams

En total s’han elaborat gairebé 1.200 pots de 240 grams, que es venen al preu de 4 euros. De moment es distribueixen a la parada del Mercat del Préssec d’Ordal (tots els caps de setmana de setembre) o directament a través de la pàgina web del projecte (coopera-agrari.coop).

Aquests 1.200 pots de melmelada exemplifiquen l’assoliment de l’objectiu pel qual va néixer el projecte: formar, capacitar i inserir al món agrari persones amb alt risc de vulnerabilitat per poder donar resposta al progressiu abandonament del camp i a la manca de relleu generacional de la pagesia, treballant de manera sostenible i ecològica per preservar el paisatge i el medi ambient i, finalment, poder posar al mercat productes, elaborats o no, de qualitat i amb valor afegit, tancant el cercle.

Tres cooperatives

Actualment Coopera treballa amb diverses finques arreu del territori i ofereix serveis agraris a tots els pagesos que ho requereixen. El projecte l’impulsen tres cooperatives del Penedès: Covides, Actua i Entrem i compta amb el suport del Programa d’Economia Social del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat.

La melmelada l’ha elaborat la Fundació Espigoladors, una organització sense ànim de lucre que lluita contra el malbaratament alimentari, alhora que empodera persones en risc d’exclusió social d’una manera transformadora, participativa, inclusiva i sostenible.

FER UN COMENTARI