El projecte d’instal·lació d’una planta asfàltica a Pacs enerva el territori

0
1040
Reunió veïnal de dilluns a les Cabanyes, amb 170 persones que s'oposen a la planta asfàltica.

El projecte d’instal·lació d’una planta asfàltica dins la pedrera que gestiona Cales de Pachs, que l’Ajuntament de Pacs, tot i posicionar-s’hi públicament en contra, ha portat d’amagatotis, ha enervat en pocs dies el veïnat, ajuntaments i empreses del món del vi de la rodalia, fins al punt de crear-se del no res tot un moviment ciutadà que s’hi oposa i que confia que la mobilització social pugui aturar, ja que el període de presentació d’al·legacions ja ha passat, i poca gent n’havia tingut coneixement abans.

En pocs dues, veïns de Pacs i de les Cabanyes, conjuntament amb els grups ecologistes Bosc Verd i Sos Penedès, han constituït una plataforma ciutadana per aturar la implantació de la planta de fabricació d’aglomerat asfàltic, atesa l’afectació que tindria per al medi ambient, la salut, la mobilitat, el turisme, els cultius i el paisatge de la zona.

2.200 firmes en quatre dies

El projecte va ser admès a tràmit el 24 de setembre per l’Ajuntament de Pacs, i només dos ajuntaments van presentar al·legacions en contra, els de Vilafranca i les Cabanyes. El de Pacs no en va presentar, però sí que va aprovar amb posterioritat una moció, per unanimitat, d’oposició a la planta. Ara, el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ha de resoldre si aprova que s’instal·li a la muntanya de Sant Jaume (vessant de Pacs) la fàbrica d’asfalt o no. Sobre la taula tindrà també les més de 1.200 firmes que s’han recollit en contra en menys d’una setmana (400 en paper i 1.800 mitjançant la plataforma Charge.org).

Divendres al vespre hi va haver a Pacs una primera reunió pública, que va aplegar més de cent persones que van expressar el no rotund al projecte i van acordar crear la plataforma “El Penedès diu NO a planta asfàltica a Pacs”. Dilluns n’hi va haver una altra a les Cabanyes, amb més de 170 persones. Dimecres, el ple de l’Ajuntament de les Cabanyes va aprovarà en sessió extraordinària una moció de rebuig a la planta. I també la DO Penedès té un ple aquest dijous en què previsiblement es posicionarà contra la planta.

Arguments a dojo

Els arguments que dona la plataforma per oposar-s’hi són de diversa índole. En primer lloc, per la proximitat als nuclis urbans de les Cabanyes (320 metres), Pacs (920 metres), Vilafranca (1.200) i Vilobí i la Granada (3.000). En segon lloc, per qüestions de salut i medi ambient, pels gasos difosos que generarà la producció d’aglomerat asfàltic (arsènic, sulfur d’hidrogen, benzè, crom, cadmi…, alguns dels quals són cancerígens), sobretot en el moment de la barreja d’àrids i betum asfàltic, en els dipòsits de betum i en la càrrega de camions. En tercer lloc, per la possible contaminació de sòls i la potencial creació de lixiviats. En quart lloc, davant la justificació que s’ubicaria a la pedrera per tenir-la prop de la zona d’extracció, en realitat la pedrera està en una fase avançada d’extracció i més del 70% de la pedra que hi tracta és transportada de fora. En cinquè lloc, el consideren un projecte “anti-ecològic” ja que esmenta l’ús d’una caldera de 700kW que pot funcionar amb gas liquat o bé amb gasoli, dos combustibles que tenen un impacte ambiental molt diferent, amb l’agreujant que el forn assecador funciona amb fuel-oil pesat, “el combustible de pitjor qualitat i que més impacte té sobre el medi ambient i la salut de les persones”. En sisè lloc, el trànsit de vehicles pesats que comportaria pel camí asfaltat que mena a la planta obligaria a construir nous accessos (serien 73 camions de gran tonatge diaris de mitjana, sense comptar els camions que hi portarien àrids ni els de combustible per a les calderes. En setè lloc, els productes tòxics que emeten les plantes asfàltiques són incompatibles amb una vinya ecològica, fet que afectaria els cellers que hi ha a la rodalia, com Torres, Parés Baltà, Colet, La Xarmada, Bundó, Vinyes Singulars, Vallformosa, Loxarel i Covides, que s’hi han mostrat en contra. I en vuitè lloc, els mateixos arguments posarien en qüestió el projecte de promoció turística vinculat a l’enologia, l’agricultura i el turisme rural a la comarca de l’Alt Penedès.

FER UN COMENTARI