El sadurninenc Josep Muñoz guanya el premi d’assaig “Ciutat de València” 2020

0
307

La 38 edició dels premis Ciutat de València han guardonat l’escriptor sadurninenc Josep Muñoz en la categoria d’assaig en valencià per l’obra “Les fronteres de Walter Benjamin”. El premi d’assaig que rep el nom de Josep Vicent Marquès està dotat amb 10.000 euros i la publicació del llibre.

“Les fronteres de Walter Benjamin” narra un viatge de quatre professors de filosofia pel sud de França i per Portbou, seguint les petjades dels darrers dies del filòsof berlinès Walter Benjamin (1892-1949) que es va suïcidar a Portbou, fugint dels nazisme que havia prohibit els seus textos i li havia tret la nacionalitat alemanya. L’estructura del llibre combina la narració del propi viatge i els seus indrets, les converses dels quatre professors i el pensament de Benjamin arrel de les experiències i observacions del viatge. Segueix, doncs, una estructura similar al darrer llibre de Josep Muñoz, L’illa de Rousseau (Octaedre, 2020), en què els mateixos docents de filosofia a l’institut Eugeni d’Ors de Vilafranca fan un viatge per indrets on va viure Rousseau a França i Suïssa.

Seguint un estil molt propi de Benjamin, Muñoz va desgranant pensaments personals fruits de l’experiència del viatge sobre els múltiples temes que va tracta el filòsof. Hi tracta temes d’història, l’art de la fotografia, l’urbanisme, l’exili, el marxisme, la filosofia, el cinema, la prostitució, les drogues, la natura, la poesia, els gossos i l’art de fer el badoc. Tot presentat com un estímul per respondre a interrogants molt actuals.

FER UN COMENTARI