Avui és el primer dels cinc dies de vaga convocada pel sindicat Metges Catalunya per reclamar menys visites diàries per consulta i recuperar el poder adquisitiu que van perdre arran de la crisi econòmica. A Catalunya estan cridats a vaga 5.700 metges de primària de la salut pública i gairebé 10.000 de la sanitat concertada.

Als Centres d’Atenció Primària de l’Alt Penedès i Garraf la vaga ha estat molt més seguida que als centres hospitalaris. Tot i que des del departament de Salut no s’han facilitat dades desglossades, els dos ambulatoris de Vilafranca estaven pràcticament buits, pràcticament funcionant únicament amb els facultatius que cobrien els serveis mínims.

Un 30,5 a l’hospital de l’Alt Penedès i un 14% als Camils

Als hospitals del Penedès la vaga ha estat menys concorreguda. Al Comarcal de l’Alt Penedès n’ha fet el 30,5% dels metges (sense comptabilitzar els facultatius que han treballat cobrint els serveis mínims), mentre que a l’Hospital Els Camils, de Sant Pere de Ribes, el seguiment ha estat del 14%. Pel que fa a l’Hospital del Vendrell, des de la Fundació Santa Tecla no s’han facilitat dades.

A l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès s’han suspès totes les intervencions programades, excepte les greus o susceptibles de ser greus i les urgències. El servei d’urgències, els tractaments oncològics i l’atenció als malalts hospitalitzats han estat garantits en tots els centres al llarg del dia.

Es recomana a les persones usuàries afectades, que abans de la visita truquin o enviïn un correu electrònic als CAP o centres hospitalaris per confirmar si es podrà fer.

Al migdia la Generalitat ha fet pública una nota amb el seguiment de la vaga durant el matí. Segons aquesta, el seguiment de la vaga de metges als Centres d’Atenció Primària de l’Institut Català de Salut (ICS) fins a les 10.30 hores ha estat del 44,76% pel que fa al personal mèdic, i del 4,15% en la resta de la plantilla, segons dades proporcionades pel Departament de Treball. En canvi, el sindicat Metges de Catalunya ha xifrat en un 77,3% el percentatge de facultatius que ha secundat la vaga. Pel que fa a la sanitat concertada, el Govern parla d’un 16,19% de vaguistes als CAP. Als hospitals concertats, el seguiment del col·lectiu mèdic ha estat d’un 14,66%, d’un 4,6 en salut mental i d’un 5,73 en sociosanitaris. El sindicat agrupa el seguiment de la concertada en un 73%.

Els motius de la vaga

El sindicat de Metges de Catalunya reclama la disminució de càrregues assistencials, limitant-les a 28 visites diàries per consulta; la reposició de 920 professionals “perduts amb les retallades” i la recuperació del poder adquisitiu “arrabassat des del 2010” i que xifren en prop d’un 30%. També demana incrementar el pressupost sanitari destinat al nivell bàsic assistencial.

FER UN COMENTARI