El Sindicat de Llogaters denuncia assetjament immobiliari a Vilafranca a una mare amb tres fills petits

1
914
La propietat hauria tapiat els accessos comuns a l'habitatge. // SINDICAT DE LLOGATERS

El Sindicat de Llogaters i Llogateres del Penedès denuncia un nou cas “d’assetjament i bullying immobiliari” a Vilafranca. En aquesta ocasió, les víctimes són una mare amb tres fills d’entre els 3 i els 12 anys, que es va veure obligada a ocupar un habitatge per fugir de la violència que rebia per part de la seva parella, situació que ja ha estat denunciada, i perquè durant la pandèmia es va quedar sense feina ni recursos.

L’habitatge en qüestió porta anys deshabitat i tancat, però contenia les propietats de l’antiga inquilina, que hauria mort temps enrere. Aquestes propietats van ser entregades a la família mitjançant un procés de mediació, i a més la família propietària de l’immoble va contribuir en el benestar dels tres petits i la mare. Malgrat això, els membres del sindicat expliquen que sis mesos enrere l’immoble va canviar de propietaris al ser heretat pels nebots de la difunta, que van iniciar un procés de denúncia als jutjats contra la mare que hi viu, sense haver aportat cap notificació escrita. Els nous propietaris feien visites constants a aquesta família al·legant que els volien fora per poder vendre l’edifici, “però sense fer entrega de cap còpia escrita ni cap notificació judicial oficial, cosa que impedia un assessorament legal correcte per part de la mare”, apunten des del sindicat.

“Durant els mesos d’hivern, la propietat va tapiar els accessos comuns a l’habitatge, va donar de baixa el contracte i comptador de llum i va buidar el pou d’aigua, complicant molt la vida a aquesta família”, expliquen des del sindicat. El sindicat va notificar aquest tall de llum a Serveis Socials perquè s’iniciés el protocol d’emergència per a famílies en situació de vulnerabilitat, però aquest protocol no es va posar en marxa perquè l’Ajuntament vilafranquí no havia acceptat el tràmit de l’empadronament de la família.

El sindicat denuncia que s’han tallat les canonades d’aigua bruta i s’ha obstruït el desaigüe. // SINDICAT DE LLOGATERS DEL PENEDÈS

Des del sindicat també denuncien que la propietat va trencar els vidres del menjador i va tapiar les finestres amb ciment: “la família ha estat vivint sense electricitat i sense llum natural, havent de fer ús d’espelmes i llanternes. A més, els propietaris també van tallar les canonades d’aigua bruta i en van obstruir el desaigüe, de manera que tot l’immoble acumula pudors i insalubritat”.

Aquesta situació ha provocat que la filla més petita, de tres anys, hagi desenvolupat problemes respiratoris que requereixen visites constants a l’hospital i un tractament contra l’asma. El sindicat apunta que des de Serveis Socials finalment s’ha acceptat la petició del padró de la família, “però el procés està sent molt lent”. Arran d’això, l’Ajuntament està intentant mediar amb la propietat de l’immoble per aconseguir un temps de marge fins que la família, que ara ja es considera dins la mesa d’emergència, trobi un habitatge alternatiu; però el sindicat denuncia que la propietat no ha acceptat aquestes negociacions i ha amenaçat amb contracar els serveis de Desokupa, empresa que es dedica a expulsar les persones i famílies que es troben en situació d’ocupació.

Finalment, el sindicat afegeix que a aquest assetjament s’hi sumen “comentaris racistes i islamofòbics, que han estat denunciats a la comissaria dels mossos de Vilafranca i al Jutjat, però tot i així no s’aconsegueix que la propietat reprengui les negociacions i pacti un termini de sis mesos perquè la família en situació de vulnerabilitat busqui un altre lloc. A més, aquest cas i altres de similars tampoc han aconseguit que l’Ajuntament de Vilafranca destini més recursos a la taula d’emergència social per tal que la llista d’espera no sigui tan llarga”.

 

1 COMENTARI

  1. A les classes de dret civil, el catedràtic Ferran Badosa i Coll ens deia que llogater/llogatera era la traducció al català de arrendador/arrendadora i llogatari/llogatària la traducció al català de arrendatario/arrendataria.
    Parleu a la notícia de sindicat de llogaters/llogateres com si fos sindicato de arrendatarios/arrendatarias quan llogater és arrendador i no pas arrendatario.

FER UN COMENTARI