El Sindicat de Llogaters del Penedès exigeix l’empadronament per a tothom

0
734
Alguns dels membres del sindicat a la concentració d'avui. // LA FURA

El Sindicat de Llogaters del Penedès ha tornat a denunciar la negativa de l’Ajuntament de Vilafranca a l’hora de facilitar els empadronaments al municipi. El portaveu del col·lectiu, Txus Magallón, explicava que el sindicat es concentra cada dilluns a la plaça de la Vila “perquè aquest Ajuntament nega el dret al padró a un grup significatiu d’habitants de Vilafranca, afectant directament als grups més vulnerables”.

El sindicat ha registrat 51 persones que han vist negat el dret a ser empadronats, però la xifra real podria arribar-se a triplicar segons dades no registrades. “És una manca de respecte al dret a l’empadronament que reconeix la llei. A més, la pandèmia ha contribuït a que el dret fos extensiu a les persones que viuen en situació d’ocupació o que no disposen d’un document acreditatiu d’habitatge, perquè el padró és un mer reconeixement i recompte de la gent que viu en una vila. A Vilafranca s’està denegant de manera sistemàtica aquest dret a qui viu en habitacions rellogades, al carrer, ocupant o en infrahabitatges. Ara hi ha catorze famílies a qui no els han atorgat el padró”.

El fet que totes aquestes persones vegin impedit el dret a l’empadronament les exclou d’altres ajuts i de l’accés a la sanitat i l’educació. Segons el sindicat el motiu de la denegació és polític: “des de l’Ajuntament diuen que compleixen la llei però no és veritat, exclouen determinats grups. Tampoc apliquen l’opció de l’empadronament en un espai fictici, com podria ser Serveis Socials o l’oficina d’una ONG; ni volen reconèixer els habitatges ocupats als padrons, i tot plegat afecta a grups poblacionals molt vulnerables, que aquests últims mesos i arran de la pandèmia han perdut la feina, s’han quedat sense ingressos o s’han trobat al carrer, i com que els neguen el padró han d’acabar marxant. En el fons la negativa per part de l’Ajuntament és racista i aporofòbica”.

El sindicat ha detectat posicions similars en els ajuntaments de l’Arboç, Vilobí i el Pla, i estan recollint més casos d’arreu de la comarca amb l’objectiu de presentar una denúncia al Síndic de Greuges. A més, rebutgen la proposta de l’ens d’habilitar baixos comercials com a habitatges: “el que falta són habitatges socials controlats des de l’àmbit públic. Ningú ens garanteix quina qualitat tindran aquests suposats habitatges ni si acabarien en mans privades; i el que ens cal és solucionar una problemàtica d’emergència ara, no d’aquí a un temps” apuntava Magallón.

FER UN COMENTARI