El Teatre del Casal de Vilafranca es prepara per celebrar el seu centenari

0
332

El Teatre del Casal de La Societat La Principal de Vilafranca del Penedès ja té a punt el calendari d’actes per celebrar, durant tot l’any, el centenari de la seva inauguració. L’emblemàtic teatre penedesenc, ideat per l’arquitecte Andreu Audet, es va inaugurar el 24 de juliol de 1921 i serà just el dia que es compleixen cent anys de l’obertura de portes que es farà l’acte principal. Es tracta de l’espectacle ‘Un casal de fusta centenari’, creat per Valeri Laguna i Manel Güell i protagonitzat per l’actor, músic i clown vilafranquí Fulgenci Mestres. Aquesta representació comptarà amb la implicació d’una cinquantena d’artistes i barrejarà poesia, dansa, teatre i música en “un gran carrusel de sorpreses”, segons ha avançat Valeri Laguna durant la roda de premsa de presentació del centenari. L’ideòleg de l’espectacle ha destacat també que l’objectiu és “fer justícia als pioners que van aconseguir aixecar aquest temple”.

Els actes del centenari del Casal s’allargaran fins a la Festa Major de l’any 2022, quan es farà una clausura amb un espectacle que tindrà la Rambla i l’exterior del teatre com a epicentre. Serà un acte obert a tota la ciutat i anirà a càrrec de l’artista David Moreno. Entre l’acte d’inauguració i el de clausura, la junta de l’entitat ha preparat un mosaic d’activitats i accions que van des d’audiovisuals, exposicions, marxandatge, actes divulgatius i la creació d’un llibre que explicarà com era Vilafranca durant els anys que es va construir el teatre, el seu món associatiu i qui era la generació que va idear el teatre. Aquest llibre s’ha encarregat a Joan Solé Bordes i està previst que es presenti abans del Sant Jordi de 2022.

Recull de material gràfic
Durant tot l’any del centenari també hi haurà un cicle de xerrades, taules rodones i diàlegs sobre els processos de creació, exhibició i producció d’espectacle a Vilafranca del Penedès i exposicions amb records dels socis d’aquests cent anys. Per fer possible aquest recull, la junta de La Principal ha fet una crida a tots els vilafranquins, socis o no, perquè aportin material gràfic que conservin com ara cartells, programes o fotografies. Aquest material s’escanejarà i es conservarà per al record de l’entitat. Les persones que vulguin fer alguna aportació poden escriure un correu electrònic a centenari@casal.org.

Encara sense data, a l’espera de l’evolució de la pandèmia, s’ha programat un concert a càrrec de la Principal de la Bisbal que farà una actuació personalitzada amb motiu del centenari del teatre. En clau musical també es faran unes competències entre dues bandes de ball que guanyarà qui aconsegueixi treure més parelles a ballar.
Aprofitant el centenari del Casal, la junta ha renovat la imatge gràfica del teatre amb un nou logotip i noves samarretes. La imatge de tot el centenari gira al voltant dels plecs que forma el teló quan està tancat i el canó de llum principal que l’enfoca.

Un teatre històric
El Casal és un teatre històric construït al mig del Penedès l’any 1921. El seu arquitecte, Antoni Audet, va seguir el model dels altres teatres que ell mateix havia construït al Paral·lel de Barcelona, com l’Apolo, el Saló Arnau, l’Onofri-Condal i el Pavelló Soriano. Es tracta d’un teatre a la italiana, amb estructura de fusta vista i parets d’obra, de grans dimensions i per a 2.500 persones.

FER UN COMENTARI