El territori clama en contra de la construcció d’una MAT al Penedès

0
471
Diputació de Tarragona, 7 consells comarcals i 35 ajuntaments del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Penedès s’oposen al projecte i hi presenten al·legacions.

La línia de molt alta tensió creuaria els 180 km que separen Batea i Begues amb torres elèctriques de fins a 70 metres d’alçària

De l’Ebre al Penedès, el territori clama en contra la proposta de construcció d’una línia de molta alta tensió (MAT) que el grup saragossà Forestalia pretén impulsar i que amb 180 quilòmetres creuaria les Terres de l’Ebre, el Camp de Tarragona i el Penedès.

El projecte, anomenat “Clúster Begues”, proposa  travessar 8 comarques entre Batea i Begues, amb l’objectiu de transportar a través de línies aèries  i amb torres de 50 i 70 metres d’alçària, l’energia generada per 27 aeroparcs i parcs fotovoltaics de l’Aragó fins a l’àrea metropolitana.

Resposta conjunta

Aquest projecte privat va ser publicat al Butlletí Oficial de l’Estat  (BOE) a finals de juliol  i durant el mes d’agost institucions, entitats i col·lectius han estat treballant per presentar al·legacions en contra. Com a mostra d’aquesta unanimitat institucional absoluta, dimarts al Palau Bofarull de Reus va tenir lloc un acte en el qual la Diputació de Tarragona, els consells comarcals de la Terra Alta, Ribera d’Ebre, Priorat, Baix Camp, Alt Camp, Baix Penedès i Alt Penedès i 38 ajuntaments del Camp de Tarragona, el Penedès i les Terres de l’Ebre van presentar un paquet d’al·legacions de manera conjunta en contra de la MAT Clúster Begues, i la Diputació de Tarragona va anunciar que, a més, estava preparant un estudi jurídic a petició de la Subdelegació del Govern a Tarragona per reforçar els arguments contraris dels ajuntaments i el conjunt d’administracions públiques.

Les al·legacions conjuntes es fonamenten en l’incompliment de la llei del sector elèctric, la no justificació de la seva necessitat, el greu impacte paisatgístic i la incompatibilitat amb la planificació del sòl. Entre els municipis i comarques afectats hi ha, entres altres, àrees d’interès faunístic i florístic, espais naturals protegits Xarxa Natura 2000, Cartes del Paisatge (Priorat i Penedès), sòls d’alt valor agrari, la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre, la plana de secà de l’Alt Camp i el Parc del Foix.

Afectacions al Penedès

El projecte de la MAT afectaria els municipis penedesencs de la Bisbal, l’Arboç, Llorenç. Masllorenç, Sant Jaume dels Domenys, Castellet i la Gornal, Santa Margarida i els Monjos, Olèrdola, Sant Cugat Sesgarrigues, Avinyonet i Olesa de Bonesvalls. Tots s’han mostrat en contra de la proposta, a més dels dos consells comarcals.

En el cas del Baix Penedès, que veuria instal·lades 40 torres d’alta tensió, els alcaldes i les alcaldesses han aprovat un manifest reclamant la derogació del projecte i indicant que “no volem més infraestructures que ens trinxen el territori. No som un territori contenidor on anar posant coses, volem que es respectin els principis territorials del Pla Territorial”.

En l’àmbit municipal, fa dues setmanes els ajuntaments de Sant Jaume dels Domenys, la Bisbal i Llorenç mostraven ja el seu enuig pel projecte Clúster Begues. Aquesta darrera setmana se n’han sumat altres com el d’Olèrdola, que ha anunciat al·legacions per l’afectació que tindria especialment la construcció d’una subestació a l’espai de l’antiga bòbila de Cal Sogas. A Olèrdola la MAT afectaria uns sis quilòmetres. Aquesta mateixa setmana, des de l’Ajuntament de Sant Jaume dels Domenys s’han registrat 1.159 al·legacions per part de la ciutadania.

Per altra banda, des de la CUP de Sant Cugat Sesgarrigues s’ha anunciat l’inici d’una campanya d’al·legacions col·lectives perquè la ciutadania del municipi pugui adherir-s’hi. Des de la CUP alerten que les cinc torres previstes al seu municipi afecten elements declarats com a Bé Cultural d’Interès Local, com la font del Cuscó, Can Grases, Can Suriol de Baix, així com els jaciments arqueològics de la Font del Cuscó i del Torrent de Can Marçal. Des de Vilafranca en Comú també s’ha indicat que es presentarien al·legacions en contra de la MAT “per l’impacte ambiental, econòmic i per a la salut”, posant de relleu l’impacte que la línia de molt alta tensió tindria sobre espais naturals protegits de la vegueria Penedès com el Montmell-Marmellar, el Massís de Bonastre, el Foix, Olèrdola, el massís del Garraf i les muntanyes d’Ordal.

A banda de consistoris i partits polítics, grups ecologistes com Geven,  entitats com la Denominació d’Origen Penedès i el sindicat Unió de Pagesos han mostrat també el seu posicionament contrari al projecte Clúster Begues, sumant-se d’aquesta manera al no que ja van mostrar fa unes setmanes Corpinnat i la plataforma Pro Vegueria Penedès.

FER UN COMENTARI