El festival autogestionat organitzat per Can Pistraus celebra el quinzè aniversari amb un concert multitudinari

Autogestió, recuperació de l’espai públic, cultura accessible i cultura catalana. Sota aquests paràmetres, l’any 2008 l’entitat vilanovina Can Pistraus impulsava, en el marc de la festa major, una sèrie d’activitats que tenien com a objectiu apropar la cultura popular a tots els públics amb activitats que incloïen música, tornejos de botifarra i actuacions de Falcons o Bordegassos. Catorze edicions després, el Tingladu s’ha consolidat com un dels festivals de cultura catalana massius del territori, aglutinant més de cinc mil persones en els seus actes.

Pels seus escenaris han passat més de 140 artistes d’àmbit nacional i internacional com Manel, Sílvia Pérez Cruz, Zoo, Albert Pla, Manu Chao, Talco o Berri Txarrak. A les portes de celebrar el concert que commemora el quinzè aniversari, el Tingladu es troba el moment més dolç de la seva trajectòria. Però mirant enrere, el festival va néixer en un moment en què la música en català no tenia tants espais per fer-se popular i Can Pistraus va decidir apostar per apropar-la a tots els públics de forma gratuïta. Ara, quan els grups en català omplen el Palau Sant Jordi i són caps de cartell als principals festivals d’arreu del país, el Tingladu pot treure pit. “Hi ha la sensació d’haver estat una petita aportació en aquest camí de tornar a fer que la música en català sigui una música que gaudeixi de forma massiva la gent d’aquest país”, afirma Ricard Llenas, organitzador del festival.

Més enllà que l’escena sigui favorable, l’èxit del Tingladu recau entre altres, en la vinculació que s’ha creat amb la ciutat, “Vilanova s’ha fet seu el Tingladu. És un festival que durant molts anys ha estat obert, podies passar i era molt fàcil arribar-hi i conèixer-lo, i amb el temps t’adones que és motiu d’orgull fora de la ciutat”, expliquen des del festival.

Sense plans a llarg termini i caminant sobre la marxa, encara queda recorregut del Tingladu per endavant. Preguntat pel futur del festival, en Ricard té clar que continuen avançant en la mateixa línia de sempre, defensant la música en català i fent una aposta per la solidaritat. “Som un festival autogestionat, sense ànim de lucre, que defensa la cultura en català i que, en la mesura que pot, intenta ser accessible, fent que les entrades tinguin un preu molt ajustat per recuperar el que ens costa organitzar els concerts. Ara també estem apostant fort en temes més polítics, com la reivindicació de la llibertat de Valtònyc o l’entrada antirepressiva del juliol que anirà per a Alerta Solidària”, conclou.

Aquest dissabte 13 de maig, a la Zona Esportiva de Vilanova, el Tingladu celebrarà les quinze edicions amb una programació única, de la qual destaquen Antònia Font i Zoo, sent la primera vegada que compartiran escenari. També hi haurà la Maio, l’Intana, la Banda de Música Mestre Montserrat, Valtònyc, Who Shydo i DJ La La La. S’espera que hi assisteixin més de 7.300 persones.

FER UN COMENTARI