El TSJC reactiva la persecució judicial a Neus Lloveras per l’1-O

0
934
foto: ACN.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha reprès la causa per desobediència contra l’alcaldessa Neus Lloveras per promoure el referèndum de l’1 d’octubre entre els alcaldes quan era presidenta de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI). Una causa que també afecta el conseller d’Interior, Miquel Buch, de l’etapa en què presidia l’Associació Catalana de Municipis (ACM).

El TSJC havia enviat al febrer la causa al Tribunal Suprem i des de dimecres de la setmana passada la torna a tenir a les seves mans, després que el magistrat instructor de l’alt tribunal, Pablo Llarena, hagi rebutjat la seva competència per investigar-la. La investigació deriva de la querella que la fiscalia va presentar al setembre. Ara cal fixar data per la declaració dels dos investigats.

El TSJC va admetre a tràmit la querella per desobediència i va acordar citar-los a declarar com a investigats, encara que sense fixar una data, a l’espera que la resolució fos ferma. Quan el Suprem va assumir la causa per rebel·lió contra els líders independentistes, el TSJC li va remetre la investigació sobre Lloveras, per evitar “resolucions contradictòries” i possibilitar “la investigació i enjudiciament conjunt” del cas relatiu al procés sobiranista.

Segons l’exposició que el magistrat instructor de la Sala Civil i Penal del TSJC, Jordi Seguí, va enviar a Llarena, a 2/4 de 12 de la nit del 6 de setembre, minuts després d’haver-se aprovat al Parlament la Llei del Referèndum, Lloveras va enviar un correu electrònic als alcaldes de Catalunya en què se’ls indicava que havien de confirmar la disponibilitat de locals de votació i els facilitaven un model de decret d’alcaldia per mostrar el seu suport polític al referèndum. A més, quan el Tribunal Constitucional ja havia suspès l’esmentada llei, el 10 de setembre Lloveras va enviar un altre correu als associats amb un informe elaborat pel col·lectiu Secretaris, Interventors i Tresorers de l’Administració Local per la Independència (SITxCAT) sobre l’1-O, que concloïa que el dret internacional empararia l’actuació dels funcionaris que desobeïssin el TC i complissin la llei catalana. I el 12 de setembre Lloveras van enviar un tercer correu, titulat “Material de campanya pel Referèndum de l’1 d’octubre”, que contenia el model de dos cartells de foment de la participació i un que hi demanava el vot afirmatiu.

L’alcaldessa de Vilanova ha demanat novament “l’arxivament final” de la causa per desobediència contra ella i Buch perquè entén que no hi ha cap motiu perquè “segueixi viva”.

FER UN COMENTARI