El TSJC sentencia que cal fer endarrerir la façana de tres cases construïdes fa 18 anys a la Granada

1
858

El litigi judicial que mantenen l’Ajuntament de la Granada i el granadenc Josep Ferrando des de fa 18 anys és a punt de resoldre’s. Després de cinc recursos contenciosos administratius, apel·lacions, autos, interpretacions i reinterpretacions de les sentències, finalment el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) dona la raó al veí denunciant, amb matisos. La sentència no és ferma, però ambdues parts ja han anunciat que renuncien a presentar recurs de cassació, de manera que la sentència s’haurà d’executar. I el que decreta el tribunal, amb data 6 d’octubre de 2020, és que tres de les cinc cases unifamiliars adossades construïdes el 2002 al camí de la Planta no es van alinear bé, i que cal fer-ne recular la façana entre un i sis centímetres.

El contenciós entre Ferrando i l’Ajuntament ve de lluny, quan es començaven a aixecar les cinc cases (hi havia els fonaments posats), encara amb el carrer per urbanitzar, i el veí, que era propietari dels solars del davant, es va queixar que no s’alineaven d’acord amb les Normes Subsidiàries de la Granada.

Periple judicial

L’Ajuntament, aleshores amb Diego Díez de los Ríos com a alcalde, no li va fer cas, l’obra va seguir i va començar el periple judicial que ha durat 18 anys. Totes les sentències han estat favorables a Ferrando, però aquest demanava que les façanes es retiressin 40 centímetres, i finalment el tribunal ha acceptat el darrer recurs d’apel·lació presentat pel Consistori, que diu que “només” s’han de desplaçar tres de les cases i un màxim de sis centímetres. En aquest sentit, Ferrando afirma que “ens sentim maltractats” perquè “totes les sentències han estat contràries a l’Ajuntament i sempre s’havia parlat de 40 centímetres”, fins i tot “la penúltima sentència el jutge decreta que ho valori un pèrit judicial, pagat al 50% per les dues parts, i el pèrit confirma que són 40 cm”.

Finalment, Ferrando es lamenta que aquest conflicte urbanístic s’hagi allargat tant i que “l’Ajuntament no ha tingut voluntat política d’arreglar-ho”. I afegeix que “després de vint anys, encara espero una proposta coherent de l’Ajuntament”, en un procés judicial que ha costejat de la seva butxaca.

Per la seva part, l’alcalde Joan Cols ha dit que no presentarà cap altre recurs i que “quan la sentència sigui ferma, engegarem els tràmits i es farà un projecte executiu per decidir com es farà”. Cols explica que es parlarà amb el veïnat afectat, però no hi veu massa problema, ja que “hem parlat amb els arquitectes i amb els materials que hi ha avui dia és relativament fàcil, hi ha moltes opcions; hi ha cases que s’han de recular 1 o 1,5 cm, que és pràcticament l’arrebossat, i n’hi ha una de 6 cm, que s’ha de veure com es fa”.

1 COMENTARI

  1. Potser s’hauria de parlar amb els veins afectas per veure si realment no és tanta molestia com diuen perquè ells que no tenen culpa de res i no s’havien res durant la compra són els que hauran de pasar per obres i demés.

FER UN COMENTARI