L’Ajuntament del Vendrell presentarà a Adif al·legacions en contra del projecte de les pantalles acústiques que es volen instal·lar a les vies del tren. Ho ha avançat aquest matí la regidora d’Urbanisme, Núria Rovira, que ha assegurat que “aquesta no és la solució al problema”. Rovira ha explicat que l’ajuntament traslladarà a l’empresa responsable de les infraestructures ferroviàries la necessitat d’aprofundir en l’origen d’aquesta contaminació acústica i també en la qualitat de vida dels veïns, i no pas en la instal·lació d’unes pantalles “que generen desigualtats socials”.

La regidora vendrellenca creu que Adif hauria de tenir una “visió genèrica” i no destinar el 90% del seu pressupost a la instal·lació de les pantalles. En aquest sentit, reclamen centrar-se en mesures com, per exemple, la reducció de la velocitat dels trens de mercaderies al seu pas pel Vendrell o actuar sobre les vies per reduir l’impacte acústic. De la mateixa manera, Rovira ha recordat que Adif no té previst destinar cap percentatge del seu pressupost a mesures que vagin destinades a reduir el soroll als habitatges més propers a les vies. “Les vivendes afectades pel soroll dels trens s’estan convertint en habitatges de segona categoria, i això no ho podem permetre”, lamenta Rovira. Per aquest motiu, des del consistori proposen treballar en la insonorització d’aquests habitatges i, per tant, millorar la qualitat de vida dels seus residents.

Des de l’ajuntament són conscients que, si donen llum verda a aquest projecte, “el Vendrell quedarà fracturat en dos pobles”. Una divisió que, segons apunten, també tindrà conseqüències directes sobre altres projectes que volen impulsar des del municipi en espais propers a les vies. “Si deixem que Adif continuï endavant, moltes de les activitats i projectes en els que estem treballant, com ara l’escola bressol al barri del Puig, ja no es podran fer”, confessa la regidora.

Encara hi ha molts aspectes que Adif ha d’aclarir sobre el projecte, però l’ajuntament demana concrecions sobre el manteniment de les pantalles acústiques. De fet, la regidora ha qualificat el projecte d’“enverinat” perquè, un cop estiguin instal·lades les pantalles, temen haver d’assumir el cost del seu manteniment. Des de l’Ajuntament del Vendrell han demanat que, si el projecte acaba materialitzant-se, les pantalles siguin majoritàriament de metacrilat per aconseguir un “equilibri i evitar murs de formigó de fins a 7 metres d’alçada”.

Així mateix, Núria Rovira ha advertit que les pantalles podrien estar col·locades el pròxim any 2022, ja que “la voluntat d’Adif és enllestir el projecte el més aviat possible”. Des de l’ajuntament confien, però, que l’aliança de municipis en contra d’aquest projecte el pugui acabar aturant.

El soterrament de les vies com alternativa

La regidora d’Urbanisme ha explicat que l’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, s’ha reunit recentment a Madrid per plantejar, com a alternativa a les pantalles acústiques, el soterrament de les vies del tren al centre de la ciutat. Concretament, ha dit Rovira, la proposta del consistori contempla el soterrament de la via del tren de tota l’Avinguda Jaume Carner fins a La Muntanyeta. L’ajuntament ha fet aquesta petició perquè temen que el projecte de les pantalles sigui d’una “provisionalitat molt llarga” i, malgrat pugui semblar “complicat d’assolir”, no ho descarten.

FER UN COMENTARI