El Vendrell representa el sainet “En Pau de la gralla o la festa major”, de Ramon i Vidales

0
1185

A vigílies de Santa Anna, dissabte i diumenge van tenir lloc al Teatre Àngel Guimerà dues representacions del sainet En Pau de la gralla o la festa major de la vila, del vendrellenc Ramon Ramon i Vidales (1857-1916), que va ser escriptor, poeta, editor i director dels setmanaris Lo Vendrellench i El Baix Penadès.  Les representacions van ser organitzades per l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès, la Impremta Ramon i la família Ramon, amb la col·laboració de l’Ajuntament, el TÀG, el Consell Comarcal, els Pastorets, L’Embarcada i Teatre Espai.

L’Arxiu Comarcal té dipositat el fons documental de Ramon i Vidales gràcies a les cessions que va fer la família Ramon els anys 2007 i 2008. En Pau de la gralla o la festa major de la vila, publicada i estrenada l’any 1900 a Barcelona, és un sainet de costums populars tarragonins, en un acte, escrita en prosa un llenguatge viu i col·loquial. L’autor va dedicar l’obra al seu germà Jaume Ramon i Vidales, que havia mort recentment.

L’obra transcorre durant un matí de festa major, en la diada de Santa Anna. La trama és simple: un casteller de tota la vida no deixa casar la seva filla amb el noi que estima; tanmateix, un graller se les enginya perquè tot arribi a bon port. Hi apareixen les dones a l’ofici, els comentaris dels àpats, els diables, els bastoners i el plat fort, els castells, i l’obra va comptar amb l’actuació dels balls de Bastons i de Diables, els Nens del Vendrell, els Falcons de Llorenç, les Gralles del Baix Penedès i la cessió de l’escenografia del Pastorets.

L’adaptació de l’obra ha anat a càrrec de Maria Ramon i Neus Oliveras, i la coordinació ha estat de Nati Castejón, directora de l’Arxiu Comarcal. Van pujar dalt de l’escenari set actors, tres actrius i vuit extres, sota la direcció artística de Sílvia Basseda.

La Impremta Ramon ha editat En Pau de la gralla o la festa major de la vila, el segon llibret de col·lecció de les obres dels germans Ramon i Vidales. Es veu a tres euros, dels quals dos es destinaran a la Marató de TV3.

FER UN COMENTARI