Transformar l’espai fluvial de la riera de la Bisbal, al seu pas pel Vendrell, en una gran zona verda d’esbarjo lineal. Aquest és l’objectiu de l’Ajuntament del Vendrell, que ha aconseguit dos milions d’euros dels fons europeus Next Generation per arrenjar la riera i els torrents del Lluc i Culleré.

Aquest projecte, per tant, pretén recuperar els quatre quilòmetres d’aquests espais naturals i integrar-los dins la trama urbana com a zones verdes aprofitables per la ciutadania. Tot i que encara s’ha d’elaborar i redactar el projecte, l’Ajuntament vendrellenc ha avançat aquest matí que s’eliminaran els murs verticals de formigó i es faran vessants més naturals perquè els veïns puguin accedir al que l’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, ha definit com a “parc lineal”. “La renaturalització permetrà convertir les rieres i torrents en un gran espai verd lineal, cohesionador i vertebrador del nucli urbà del Vendrell. I permetrà transformar radicalment aquest paisatge, convertint un entorn que fins ara havia estat ‘evitable’ en un entorn ‘habitable’ i atractiu”, ha afegit.

Actualment, la riera de la Bisbal i els torrents del Lluc i Culleré creuen pel mig del nucli principal del Vendrell, però són espais molt degradats i, segons apunten des del consitori, “només s’utilitzen com a canals d’infraestructures, creant una barrera física entre les dues metitats del poble del Vendrell”.

El parc, una realitat el 2025

El projecte també contempla intervenir en el punt d’unió entre la riera de la Bisbal i el torrent del Lluc amb l’objectiu d’evitar possibles inundacions, així com també al Nou Vendrell, on el torrent del Culleré es va desbordar l’any 2000.

Tot plegat es durà a terme en tres fases. La primera consistirà en l’elaboració del pla especial urbanístic de delimitació, ordenació d’usos i de recuperació ecològica i paisatgística de l’espai fluvial. Com dèiem, el consistori planteja millorar els accessos al llarg de la riera, amb vessants naturals i passeres de fusta, i assegura que no es construirà cap tipus d’infraestructura per evitar “l’antropització de l’espai fluvial”. Un cop definits aquests paràmetres, es redactarà i s’executarà el projecte de renaturalització, que haurà d’estar enllestit abans que acabi el 2025. Finalment, els fons europeus també aniran destinats al manteniment de les actuacions de renaturalització.

La regidora de Medi Ambient, Núria Rovira, ha celebrat que es pugui renaturalitzar la riera de la Bisbal, “perquè el Vendrell necessita disposar d’una gran zona verda”. Rovira creu que “aquest projecte transformarà una zona inert, sense vida, en un espai habitable”.

Transformació urbana i verda

Aquest projecte de transformació verda de les rieres és complementari al que està en execució d’ampliació de l’illa de vianants a l’altra banda de la riera, i que vol unir les dues meitats amb una mobilitat sostenible. “A la transformació urbana del municipi, sumem la transformació verda per recuperar zones verdes de qualitat, que serveixin d’unió de les dues meitats del nucli urbà del Vendrell”, ha explicat l’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez.

FER UN COMENTARI