Després de dues edicions adaptades a la covid, el Vijazz torna enguany al seu format habitual, és a dir, sense aforaments, amb concerts d’artistes de primer nivell internacional a la plaça de Jaume I i al Claustre de Sant Francesc, amb la mostra de vins al llarg i ample de la rambla Nostra Senyora i amb tastos de tota mena al Teatre El Casal.

Pel que fa a l’àmbit musical, en aquesta edició del Vijazz la direcció artística ha recaigut de nou en Carles Ocaña, que ja ho havia estat en les primeres edicions. El tret de sortida al festival es donarà dijous al vespre a la plaça de Jaume I amb l’Enojazz; serà un espectacle de pagament (15 euros), ja que, de fet serà un macro maridatge de vins amb música a càrrec de les dues Big Bands de l’Escola Municipal de Música Maria Dolors Calvet i dues col·laboracions especials, la de la saxofonista i cantant Eva Fernàndez i la de quatre professors de l’escola de música de la ciutat agermanada de Bühl (Alemanya).

Divendres l’escenari de la plaça de Jaume I, amb un aforament per a 3.000 persones, rebrà la formació Modern Standards Supergroups, un projecte singular que aglutina artistes de renom internacional com el saxofonista Bill Evans, el trompetista Randy Brecker, el bateria Billy Cobham, el pianista Niels Lan Doky i el baixista Linley Marthe. “Serà un concert digne de veure pel que són aquests grans músics i perquè actuen en un format únic i especial que al nostre país es presentarà al Vijazz”, anunciava Ocaña.

Dissabte i diumenge tornen els doble concerts. El primer de dissabte (21 h) serà el del pianista armeni-francès Yessaï Karapetian presentant el seu primer àlbum amb format quintet. El segon concert (23 h) portarà fins a Vilafranca la cantant de Palafrugell Sílvia Pérez Cruz acompanyada de la Farsa Circus Band.

Diumenge a les vuit serà el torn de la jove saxofonista i compositora xilena Melissa Aldana que pujarà a l’escenari de la plaça Jaume I en format quartet. Aldana és una artista nominada als Grammy que ha obtingut reconeixement internacional pel seu treball visionari com a líder d’una banda, així com per la seva interpretació. El punt final a la quinzena edició del Vijazz el posaran Richard Bona i Alfredo Rodríguez Band “serà un final de festa digne de veure, serà una festa afrocubana amb una banda sextet on lluirà el pianista i gran baixista camerunès Richard Bona i el pianista Alfredo Rodríguez”, anunciava el director musical del festival.

A banda d’aquests sis concerts al gran escenari de la plaça de Jaume I, el Claustre de Sant Francesc acollirà el cicle Elles i el Jazz. A diferència dels anteriors, en aquest cas els concerts tenen un cost de 18 euros i un aforament limitat a 150 persones. Divendres la jove pianista i compositora Ester Quevedo presentarà en formació de quintet “Trabalenguas”, el seu debut discogràfic com a líder; dissabte serà la jove saxofonista Alba Alsina que fusionarà flamenc i jazz amb ambients electrònics i s’acompanyarà d’una bailaora. Finalment, diumenge el Licia Fumero Trio estrenarà projecte propi presentant el disc “Universo normal”.

Més de vint cellers a la Fira
A la Rambla Nostra Senyora s’hi ubicarà, com és habitual, la Fira de vins i caves de la DO Penedès i DO Cava. Des de l’Acadèmia de Tastavins, organitzadors del Vijazz, s’ha confirmat la participació de més de vint cellers que portaran unes 300 referències de vins, escumosos i caves. La Fira estarà oberta divendres i dissabte de dos quarts de sis i fins a la una de la matinada i diumenge fins a les onze de la nit. A l’espai de fira enguany hi haurà més zones de descans, mentre que a la Rambla Sant Francesc divendres i diumenge al vespre hi actuarà la banda penedesenca Sidral Brass Band i dissabte Apol·lo Jumpers.

Pel que fa als tastos, se’n programaran diversos, tots ells a la platea del Teatre El Casal i en els pròxims dies ja es poden adquirir les entrades a la web del vijazz.

Des de l’Acadèmia de Tastavins Penedès s’espera assolir els 55.000 visitants de l’edició 2019. Max Margalef, el seu president, indicava que des de fa mesos diversos tour operadors s’han interessat per la programació del Vijazz i per portar-hi visitants. “Serà un goig tornar a veure la plaça de Jaume I com un ou i la rambla Nostra Senyora plena de dalt a baix. Tenim moltes ganes de Vijazz”, explicava. En aquest sentit, Margalef destacava la gratuïtat dels cinc concerts de gran format i la singularitat que això representa respecte a altres festivals: “Al Vijazz no cal comprar una entrada per gaudir d’un gran concert, l’únic que cal fer és degustar els vins del Penedès. L’entrada és tastar, conèixer i apreciar els bons productes que fem aquí”, concloïa.

Per la seva banda, l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, subratllava que el que fa atractiu el festival és la simbiosi entre música i vins: “El Vijazz és molt més que un festival de música i una fira de vins. És la simbiosi de tots dos el que el converteix en un model d’èxit. Això i l’aposta per la qualitat per sobre de la quantitat. Una aposta encertada perquè, de fet, el que volem és que el Penedès s’associï a qualitat i el Vijazz és de nou ser de la punta de llança en la promoció del nostre territori”.

FER UN COMENTARI