El vilafranquí Jaume Baltà novel·la els orígens del cava al llibre “Macabeu, parellada i xarel·lo”

0
310

Macabeu, parellada i xarel·lo, el nom de les tres varietats tradicionals de raïm del Penedès, és el títol que el vilafranquí Jaume Baltà ha donat al seu nou llibre, subtitulat “El secret d’una terra”, i que és una novel·la sobre el moment històric del naixement del cava de la mà principalment dels diàlegs que mantenen els Raventós de Can Codorníu, principalment Josep Raventós i Fatjó, amb les forces vives de Sant Sadurní. Editat per l’Heretat Baltà de Cela, la novel·la comença el 1814, amb la fi de la Guerra del Francès, i s’acaba el 1885, amb la mort de Raventós, per bé que en un epíleg s’hi narra el que vindria després. En aquell temps, Mas Codordiu estava completament arruïnat i va haver de començar de zero. Ho va fer amb les vinyes i a poc a poc va anar creixent, amb els destil·lats. De mica en mica es va anar introduint el xampany com a alternativa, malgrat la manca de coneixements tècnics que va fer que l’evolució fos molt lenta. Macabeu, parellada i xarel·lo és, doncs, un relat que dona una visió històrica dels orígens del cava, dels primers vins escumosos que es feien al Penedès, i que s’expliquen de manera novel·lada.

FER UN COMENTARI