FOTO DE LUCÍA BONED

L’intèrpret vilafranquí Josep Maria Martí, considerat un dels millors especialistes en instruments de corda polsada de la seva generació, acaba de publicar el seu primer treball com a solista: Ad Álgea, on proposa una nova mirada a l’obra de Hândel i Purcell, transformant algunes de les àries d’òpera barroques més famoses d’ambdós compositors en música per a tiorba.

El projecte, al qual ha dedicat els darrers deu anys de carrera, és fruit d’un treball d’investigació en què el músic explora les possibilitats de la tiorba, un instrument de la família del llaüt i d’una morfologia ben cridanera (pel seu tamany i les seves catorze cordes) que va viure el seu màxim esplendor al llarg dels segles XVII i XVIII. El resultat es concreta en una revisió original i creativa que ha rebut una gran acollida de públic i crítica i que ha merescut la cobejada insígnia d'”excepcional per part de la revista especialitzada Scherzo.

El treball s’ha publicat en un format de llibre-disc que inclou un text de l’escriptor Ramón Andrés, que evoca les fonts històriques i mitològiques en què s’inspira la música, i una peça gràfica de Marta Cerdà que pretén ser un homenatge plàstic a aquest instrument barroc tan particular que és la tiorba. Així mateix també s’ha publicat una edició limitada en disc de vinil.

De Vilafranca al món

Josep Maria Martí es va iniciar en el món de la música als 10 anys de la mà del també vilafranquí Gregori Martínez, de qui va ser alumne de guitarra clàssica durant molts anys, abans d’ingressar al Conservatori Municipal de Música de Barcelona, on va continuar els seus estudis de perfeccionament amb Jordi Codina. En acabar la formació al conservatori, va introduir-se en l’aprenentatge dels instruments de corda polsada a l’ESMUC sota el mestratge de Xavier Díaz-Latorre.

De seguida va començar a treballar amb les agrupacions de música antiga de més renom internacional com són Le Concert des Nations i Hisperation XXI, de Jordi Savall, o L’Arpeggiata, de Christina Pluhar, amb qui segueix actuant per tot el món. En la seva intensa carrera concertística ha actuat a les sales més prestigioses d’arreu i ha gravat en diverses ocasions per emissores com Frances Musique, Radio FranceRNE i la BBC.

Josep Maria Martí serà el 15 de maig a l’Auditori de Vilafranca per presentar Ad Álgea en directe. Les entrades ja es poden adquirir a espectacles.vilafranca.cat.

 

FER UN COMENTARI